Info

"Izložba nije uklonjena, delovi zarolani"; Oglasilo se ministarstvo

Direktor KIC Srbije u Parizu Radoslav Pavlović izjavio je da sporna izložba u tom centru povodom 20. godišnjice početka NATO bombardovanja "nije uklonjena".

28.03.2019. - 11:43h

 Kako je rekao, izložba nije uklonjena, već su neki delovi "zarolani".

“Postavka je tu, ona je zanimljiva, ali je u određenom smislu agresivna. Izložba je postavljena tako da je centralni deo galerije blokiran. Dakle, kad je neki okrugli sto, predstava, koncert – ne može da se održi”, rekao je on.

“Ja ću zarolati i večeras, jer da bi se stavilo 50 stolica za projekciju, mora da se oslobodi centralni prostor”, dodao je on.

Pavlović je za Prvu televiziju rekao da slike nisu uklonjene sa zida i da mu nije naređeno iz ambasade Srbije u Francuskoj da se izložba ukloni kako je to navela koordinatorka za odnose sa medijima u centru u Parizu Nataša Pejin.

Navodeći da nakon te objave Pejin dobija preteće mejlove, Pavlović je rekao da iza svega stoje nastojanja nekih da preuzmu njegovu funkciju.

Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je ranije danas da će insistirati da se utvrdi da li je iz KIC Srbije u Parizu privremeno uklonjen deo izložbe povodom 20. godišnjice početka NATO agresije i najavilo da će "u slučaju da se potvrde navodi o cenzuri" pozvati da se "adekvatno sankcionišu lica koja su učestvovala u ugrožavanju slobode umetničkog izraza".

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je izložba "Srbija 1999. godine - 20 godina posle - dok su padale bombe" deo programa koji je odobrio taj resor a da je "navodno privremeno uklonjena pod izgovorom da bi njen sadržaj mogao biti neprijatan za određene zvanice, koje su 26. marta prisustvovale koktelu".

Koordinatorka za odnose sa medijima u Kulturnom centru Srbije u Parizu Nataša Pejin objavila je prethodno na društvenim mrežama da su samo dva dana od otvaranja izložbe "Srbija 1999. – 20 godina posle - dok su padale bombe", skinuta platna Biljane Vilimon i Vlade Veličkovića.

Ona je napisala da se 25. marta srela sa direktorom Radoslavom Pavlovićem, koji joj je kazao da se u Centru održava prijem i da je iz srpske ambasade u Parizu dobio nalog da se slike skinu, kako "oficirima NATO ne bilo neprijatno" na prijemu.

“Jedino što je tačno u čitavoj ovoj priči jeste da se nasred sale nalaze četiri platna leđima okrenuta i da ona mogu da smetaju u tom momentu kada se održava neka konferencija, sva ostala platna se nalaze na zidovima, ona nikako ne smetaju. Uklonjeno je sve. Postoje fotografije, a postoji tamo i video-nadzor”, rekla je direktorka Istorijskog muzeja Dušica Bojić.

Izvor: Prva, b92.net, beta