Info

"Ja ne znam 58 osoba, a ne 58 odsto vernika"

Svaki treći Srbin nije vernik, pokazuju nedavno urađena istraživanja. Naime, ta istraživanja su pokazala da se 58 odsto Srba izjasnilo da su vernici.

19.02.2019. - 10:33h
foto: Depositphotos

Kada se taj podatak ukrsti sa onima iz okruženja ispada da je po tom pitanju Srbija prva.

Padom komunizma počeli smo da se vraćamo veri, ali koliko je to iskreno, i da li je dovoljno samo verovati u boga da bismo bili vernici?

Verski analitičar Draško Đenović kaže za TV Prva da je reč o istraživanju koje je uradio jedan istraživački centar u Vašingtonu, a koje su preneli beogradski mediji. "Zanimljivo je da, i pored tolikog broja vernika, čak 27 odsto Srba veruje u reinkarnaciju koja je u potpunoj suprotnosti s pravoslavljem. Po istom istraživanju, sedam odsto vernika redovno ide u crkvu, a 34 odsto se moli svakodnevno", ističe on.

Prema njegovim rečima, sve bi to bilo jako lepo, ali veruje da istraživanje koje je urađeno nije baš toliko precizno.

"Jeste da je rađeno tokom tri godine, na uzorku od 1.400 građana naše zemlje, ali čini mi se da ili smo pokušali da pokažemo koliko smo religiozni, ili su platili anketare koji su napamet pisali rezultate. Jer, mislim da bi svaki sveštenik u Srbiji bio ooduševljen da sedam odsto građana ide redovno u crkvu. Ja iskreno ne znam 58 osoba, a ne 58 procenata građana koji to rade", smatra Đenović.