Spojen most Zemun - Borča, otvaranje do kraja 2014.

Most na Dunavu, između Zemuna i Borče, koji je danas spojio dve obale, biće završen do 27. decembra 2014, zajedno sa pristupnim saobraćajnicama od Zemuna do Zrenjaninskog puta, najavio je danas ministar saobraćaja Aleksandar Anrtić tokom obilaska gradilišta sa predsednikon Srbije Tomislavom Nikolićem.

.

Povodom završetka glavnog raspona mosta i spajanja obala, uz Niklociha i Antića gradilište je obišao i ambasador Kine u Beogradu Džang Vanšue, a prisustvovali su i predsednik i član Privremenog organa Beograda Siniša Mali i Nikola Nikodijevic.

Ambasador Kine u Srbiji Džang Vanšue je čestitao izvođaču radova na postignutom uspehu, zahvalio se na podršci.
"Izgradnja mosta primer je uspešne saradnje u oblasti infrastrukture. Srbija i Kina mogle bi da uspešno sarađuju i u mnogim drugim oblastima", rekao je ambasador.

Kina poklanja veliku pažnju saradnji sa Srbijom, rekao je i dodao da će Kina finansirati pojedine infrastrukturne projekte u Srbiji sredstvima namenjenim za investicije u 16 zemalja centralne i istočne Evrope u iznosu od 10 miljardi dolara.

Antić je rekao da će deo pristupnih saobraćajnica od Zrenjaninskog puta do Pančevačkog mosta biti završen do septembra 2015.

Podsetio je da je 6. januara sa kineskom kompanijom "Čajna roud and bridž korporejšn" (Ćina Road and Bridge Corporation) potpisan aneks ugovora kojim je predviđeno da se projekat razdvoji na dva dela. Prvobitno, trebalo je do kraja 2014. da bude završen ceo projekat, ali je na delu od Ovče do Pančevačkog puta bilo dosta problema sa eksproprijacijom zemljišta.

Aneks je potpisan da ne bi država plaćala penale za kašnjenje celog projketa, tako da će u prvobitnom roku biti završen deo od Zemuna do Zrenjaninskog puta, obrazložio je Antić.

Na pitanja novinara, ministar je rekao da je planirano da se u budućnosti izgradi još jedan most preko Dunava, kod Vinče, i da će tek onda u potpunosti biti izmešten teretni saobraćaj iz Beograda.

Ministarstvo saobraćaja, napomenuo je, finansiraće izradu tog projekta koji je deo beogradske obilaznice.

Ministar saobraćaja je rekao da je ovaj most jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata u poslednjih nekoliko decenija, koji će u najvećoj meri uticati na saobraćaj u Srbiji.

Teretni saobraćaj iz Banata biće izmešten iz grada, i most će biti veza sa putnim koridorima 10. i 11, dodao je on.

Glavni raspon mosta preko Dunava između Zemuna i Borče spojen je noćas, ubrzo posle ponoći.

Biće ovo drugi most na Dunavu u Beogradu, a urbanističkim planom predviđeno je da se kod Vinče gradi i most preko Ade huje.

Most preko Dunava će biti dugačak 1.507 metara, širok 29,1 metara i visok 22,8 metara, sa ukupno šest kolovoznih traka i pešačko-biciklističkim stazama sa obe strane, a pristupne saobraćajnice biće dugačke 21,6 kilometara.

Radovi na mostu Zemun-Borča počeli su krajem oktobra 2011. godine, a izvođač radova je kompanija "Čajna roud and bridž korporejšn".
Gradnja mosta vredna je 170 miliona evra, a od tog iznosa 85 odsto kreditira kineska Eksim banka, dok preostalih 15 odsto obezbeduju država Srbija i Grad Beograd.

Ukupna vrednost mosta sa pristupnim saobraćajnicama je oko 260 miliona dolara.

Nikolić: Most Zemun-Borča spaja Srbiju sa mnogim državama

Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je da most Zemun-Borča ne spaja samo ta dva beogradska naselja, već spaja i Srbiju sa mnogim državama, ljudima i politikama.

Nikolić je, čestitajući graditeljima koji su noćas završili glavni raspon mosta, rekao da je most Zemun-Borča simbol da Srbija može da sarađuje sa svima koji joj pristupaju otvoreno, pošteno i bez skrivenih namera.
"Srbija ne krije od partnera ništa, ali traži od njih da ni oni ništa ne kriju", rekao je Nikolić.

Navodeći da je ovo četvrti most koji prelazi pre onih koji se po njemu voze, a da je tri gradio, predsednik je rekao da mu je most Zemun - Borča ipak najdraži, jer ne spaja samo ta dva beogradska naselja već, kako je istakao, Srbiju sa mnogim državama i politikama.

On je, podsetivši da je Srbija juče otpočela pregovore sa EU i da će ove godine "otpočeti Južni tok", rekao da odavno u zemlji nije bilo toliko lepih stvari na početku godine, što obećava da Srbija može da ispuni cilj i da građani brže nego što se očekivalo počnu da osećaju plodove ove politike.
"Ovo obećava da možemo da ispunimo cilj da građani brže nego što smo očekivali počnu da osećaju plodove otvaranja prema svetu, prihvatanja sveta i današnje politike, koju Srbija uporno, sistematski i bez zastoja sprovodi", rekao je Nikolić.

On je naglasio i da Srbija sa Kinom ima ozbiljne, prijateljske odnose, kako je podvukao, neraskidive i dugoročne.

Siniša Mali: Most ima nemerljiv značaj

Most Zemun - Borča najveća je investicija u oblasti infrastrukture na teritoriji Beograda i ima nemerljiv značaj budući da spaja glavni grad i južni Banat, poručio je Siniša Mali naglasivši da je reč o zajedničkom projektu grada i vlade.

Mali je ukazao da most ima nemerljiv značaj kako za ovaj deo Beograda, budući da spaja Novi Beograd sa Palilulom i naseljem Borča što će im omogućiti bolju komunikaciju, ali i za celu Srbiju.
"Ovaj most je značcajan jer će omogućiti da se ovaj deo dalje razvija kada je reč o privrednoj aktivnosti jer gde je infrastruktura tamo je i zemljište prijemčivije za investitore", rekao je Mali.

Mali je zahvalio svima koji su učestvovali u projektu izgradnje mosta do sada, predsedniku Nikoliću, Antiću, ambasadoru Kine Džangu Vanšuu.
"Ovo je zajedničku projekat Vlade Srbije i grada i samo tako možemo da završavamo projekte koji su bitni za grad i Srbiju", poručio je Mali.