Smenjen direktor "EPS Snabdevanja" Dejan Vasić

Direktor preduzeća EPS Snabdevanje Dejan Vasić smenjen je danas sa te funkcije, a na njegovo mesto imenovan je Željko Marković, saopštio je danas Nadzorni odbor EPS-a.

.

Na predlog v.d. direktora EPS-a Aleksandra Obradovića, Nadzorni odbor je na današnjoj sednici doneo odluku o smeni Vasića i najavio utvrđivanje odgovornosti, dodaje se u saopštenju.

Takođe je najavljeno da će na narednim sednicama Nadzornog odbora biti analiziran rad Elektrovojvodine, Elektrodistribucije Beograd, Jugoistoka, Centra i Elektrosrbije, to jest direktora svih navedenih privrednih društava za distribuciju kod kojih postoji osnovana sumnja da su svojim nečinjenjem i lošim radom doveli do navodnih problema koji su se pojavili u javnosti.

U saopštenju se navodi i da je, u saradnji sa ministrom energetike Zoranom Mihajlović, v.d. direktora Elektroprivrede Srbije Aleksandar Obradović, 21. januara 2014. godine održao sastanak poslovodstva na kojem su analizirani do sada postignuti rezultati i uočeno je da je došlo do propusta u poslovanju Privrednog društva EPS Snabdevanje i svih distribucija Elektroprivrede Srbije.

Na sastanku poslovodstva, koji je Obradović održao, u saradnji sa ministrom energetike Zoranom Mihajlović, analizirani su rezultati i uočeno je da je došlo do propusta u poslovanju EPS Snabdevanja i svih distribucija EPS-a.

Na tom sastanku zaključeno je da, iako je kontrolom decembarskog obračuna utrošene električne energije, utvrđeno da nije bilo sistemske greške, EPS Snabdevanje ipak nije ispunilo sve obaveze preuzete 1. jula 2013. godine, nisu ispoštovane smernice iz EPS-a i došlo je do velikog nezadovoljstva kupaca.

Konstatovano je da nije postojala namera EPS-a ili nekih njegovih delova da "naduva" račune, ali da su činjenice na terenu pokazale da je bilo dosta individualnih propusta i preduzeća za distribuciju, te će direktori i njihovi saradnici odgovarati za njih.

Istaknuto je da su se pojedini direktori preduzeća zaduženi za distribuciju i javno snabdevanje električnom energijom, oglušili o smernice koje su dobijali od v.d. direktora EPS-a, koje se odnose na neposredne pripreme za otvaranje tržišta i unapređenje zadovoljstva kupaca.
"Pojedini od njih su bili država u državi i ponašali se kao izdvojeni lokalni feudi zanemarujući zadovoljstvo građana, već su se brinuli samo za sopstvene interese.
Ovo je tek početak u razbijanju ovih feuda, a svi koji se protive korporativizaciji prepreka u razvoju EPS-a ne rade u interesu građana Srbije", navodi se u saopštenju tog preduzeća.

Svaki kupac ima pravo na reklamaciju ukoliko ima i najmanju sumnju u ispravnost računa, jer uvek postoji mogućnost da dođe do greške u pojedinačnom slučaju, navode u EPS-u.

Trajno rešenje za sadašnju situaciju poslovodstvo EPS-a vidi u podršci Ministarstva energetike, usvajanjem statuta EPS-a i izmenom osnivačkih akata privrednih društava EPS će moći da upravlja svim procesima unutar sistema.

Poslovodstvo smatra da je sistemsko rešenje korporativizacija, koja će dovesti do efikasnijeg poslovanja, unapređenja svih procesa u okviru EPS-a i odgovorost će konačno dobiti ime i prezime.

EPS najavljuje da će nastaviti analizu rada privrednih društava za distribuciju, u saradnji sa nezavisnom komisijom, koju je formiralo Ministarstvo energetike, kako bi se otklonila i najmanja sumnja u ispravnost decembarskih računa.

Ističe se da su promene u EPS Snabdevanju tek početak i da će provere odgovornosti u narednom periodu biće urađene i po dubini u svim društvima za distribuciju.

Mihajlović: Smena Vasića je prva, ne znači i poslednja

Smena direktora EPS Snabdevanja Dejana Vasića, zbog problema oko računa za struju, je prva i ne mora da znači da će biti poslednja - izjavila je danas ministarka energetike Zorana Mihajlović.

"Insistirala sam da odgovorni za propuste oko računa za struju odgovaraju", rekla je Mihajlović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije i dodala da su postojali problemi sa računima na teritoriji cele Srbije, a ne samo u Beogradu.

Mihajlovićeva je poručila da potrošači ne smeju da trpe zbog bilo kakvih propusta unutar EPS-a i dodala da od tog javnog preduzeća očekuje da formira radnu grupu koja će "pročešljati" da li je bilo propusta u radu elektrodistribucija.

Ona je rekla da nije tačno da je do propusta došlo zbog formiranja novog preduzeća EPS Snabdevanje, jer je to preduzeće, kako je istakla neophodno zbog planova restrukturiranja elektroprivrede Srbije.

Ministarka Mihajlović je podsetila da je Nadzorni odbor EPS-a za novog direktora EPS Snabdevanja imenovao Željka Markovića, koji ima dugogodišnje iskustvo u obavljanju poslova u EPS-u.