"Beograde, dobro jutro 1" i "Beograde, dobro jutro 2" od 24. januara u prodaji

„Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako dalje insistiranje na još nečemu, bilo bi neskromno“, rekao je svojevremeno čuveni Duško Radović.

PR
.

Kultni zbornici tekstova Duška Radovića, svojevrstan omaž voljenom gradu, „Beograde, dobro jutro 1“ i „Beograde, dobro jutro 2“ osvanuće u novom ruhu u izdanju Lagune.

Ove knjige predstavljaju izbor tekstova iz emisije Prvog programa Studija B – „Beograde, dobro jutro“. Beogradska radio-stanica Studio B nalazila se na najvišem, 23. spratu Palate „Beograd“ u Masarikovoj ulici. Prva knjiga obuhvata period od jula 1975. do novembra 1976. kada je Dušan Radović iz studija, sa tog visokog mesta, oko pet stotina puta uživo pozdravio Beograd, svakoga jutra u 7 časova i 15 minuta. U drugoj knjizi su Radovićeva obraćanja slušaocima u vremenu od aprila 1977. do maja 1978. godine.

Ovoj vrsti pisanja teško je i verovatno nepotrebno određivati ime i rod. Autor bi najradije i emisiju i knjigu smatrao skromnim doprinosom beogradskom folkloru, usmenom predanju Beograda našeg vremena.

Kada je počeo pozdravljati Beograd i Beograđane u julu 1975. godine, Dušan Radović nije mogao znati dokle će stići. Kao i sve drugo, i ovaj posao treba raditi samo dok ima smisla i završiti ga na vreme. Ograničene su naše mogućnosti da mislimo i govorimo prvi put, da naša zapažanja budu nova i mlada. Sve drugo su samo odjeci već izgovorenih misli i slika.

Probajte da opet zavolite Beograd, i ono beogradsko u sebi uz knjige „Beograde, dobro jutro 1“ i „Beograde, dobro jutro 2“ koje možete pronaći od četvrtka 24. januara u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.