U ponoć počinje pravoslavna Nova godina

U Srbiji se večeras dočekuje Nova godina po Julijanskom kalendaru, a proslave na trgovima su, prema najavama, organizovane u više gradova, ali ne i u Beogradu.

.

Nova godina po Julijanskom kalendaru biće, prema najavama, obeležena u više gradova u Srbiji, u prestonici je, izvesno, da će biti dočekana u restoranima, klubovima i kafanama i vatrometom iznad Hrama svetog Save, ali ne i da će biti organizovanog dočeka na gradskim trgovima. Starešina Hrama Svetog Save Radivoje Panić rekao je da će u 23.30, u tom Hramu biti održano blagodarenje za prošlu i moleban za iduću godinu.On je istakao i da će u ponoć početak Nove godine, tradicionalno, biti obeležen vatrometom i crkvenim zvonima sa Hrama.

Grad Beograd će na platou ispred Skupštine grada, od 14 do 20 časova, pokloniti najmlađima program radi obeležavanja pravoslavne Nove godine, izjavila je Tanjugu pomoćnica gradskog sekretara za privredu zadužena za turizam Tijana Maljković. Ona je rekla da će manifestaciju, koju organizuje Privremeni organ grada Beograda, u 14 časova, otvoriti njegov predsednik Siniša Mali i naglasila da je Grad za ovaj događaj odvojio skromna novčana sredstva, ali da je sadržaj veoma bogat i raznovrstan.

Centralni program obuhvata nastup dečjih horova, dečijeg rokenrol benda, klovnova, animatora, srpskih vitezova, kao i glavnu dečju predstavu u 17 časova "Sportakus spasava sport u Srbiji".

Grad Novi Sad će organizovati doček Nove godine po Julijanskom kalendaru na centralnom gradskom trgu, a u programu će nastupiti Željko Joksimović, Nataša Bekvalac, Jelena Tomašević i Nikola Rokvić. Ana Kokić i Željko Šašić pevaće za srpsku Novu godinu u Zaječaru, a u Čačku Dženan Lončarevcih i trubači.

Grad Čačak organizuje i ove godine kulturno zabavni program za doček pravoslavne Nove godine, a novina je da će sutra uveče nekoliko minuta pre ponoći sveštenici čačanske crkve služiti moleban. Građani Jagodine, pravoslavnu Novu godinu dočekaće na gradskom trgu - Skver omladine, a zabavlja će ih zvezde Granda Jelena Vučković i Petar Mikić, dok će u Kruševcu nastupiti Aco Pejović, Oskar bend iz Kraljeva i lokalni izvođači.

Doček pravoslavne godine biće organizovan i u Gornjem Milanovcu, Čajetini, Arilju i Ivanjici, dok Ljig, Priboj i Nova Varoš kako je rečeno, zbog štednje ove godine ne organizuju doček.

Prvi čovek opštine Čajetina, Milan Stamatović kaže da će na Zlatiboru, na trgu, nastupati trubačcki orkestar, a u ponoć će biti priređen vatromet. I u Arilju je organizovan doček Nove godine po starom kalendaru, a građane će zabavljati trubači, Mirna Košanin, "Miami bend", trubački orkestar, a biće organizovano i takmičenje pevača amatera.
Opština Ljig neće organizovati doček Srpske Nove godine, jer, kako kaže predsednik ove opštine Miodrag Starčević, nije bilo sredstava.

Novovarošani, takođe, na trgu neće organizovati nikakve manifestacije povodom dočeka. Prvi čovek ove opštine, Dimitrije Paunović kaže da brojni ugostiteljski objekti organizuju proslave.
"Ne želimo da trošimo narodske pare, a budući da hoteli, kafići i drugi lokali tog karaktera organizuju doček, ne želimo da im budemo konkurencija", rekao je on u izjavi Tanjugu.

Prvi čovek opštine Priboj, Lazar Rvović ističe da su na snazi mere štednje tako da neće biti organizovanog dočeka za Pribojce.