Ko je naslednik Ketrin Ešton?

Izbori u Evropskoj uniji dovešće do mnogih kadrovskih promena u svim institucijama. Spekuliše se i da bi Ketrin Ešton mogla da dobije naslednika na mestu šefa pregovaračkog tima Beograda i Prištine. Istraživali smo - ko su kandidati i kako će to uticati na dalji tok pregovora.

.

Sa kim će se za pregovaračkim stolom od sledeće godine pozdravljati srpski premijer, samo se nagađa. Da li će to biti predsednik evropskog parlamenta Martin Šulc, poznat po tvdrim stavovima o Kosovu, nešto umereniji šef švedske diplomatije Karl Bilt ili vicepremijer Slovačke Miroslav Lajčak koji je prilike u Srbiji dobro upoznao kao evropski predstavnik zadužen za Zapadni balkan.

"Za nas, odnosno za dijalog bi bilo najbolje da ostane Ketrin Ešton. Da ne bude ni na čijoj strani. Ipak, sve su to imena ljudi sa kojima smo već sarađivali", poručuje predsednik Vlade Ivica Dačić.
Savetnik Vlade Srbije za pregovore sa EU Franko Fratini kaže da su Karl Bilt i Miroslav Lajčak
međusobno prijatelji i da su obojica ličnosti izuzetne vrednosti. Na stranu, kaže, to što oni dolaze iz dve razlicite evropske porodice stranaka.

Ništa nije gotovo bar do kraja godine jer, bez obzira na izbore za evropski parlament u maju, mandat Ketrin Ešton traje do januara sledeće godine, a možda i duže.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin kaže da teško može da zamisli da dama koja bi mogla da dobije Nobelovu nagradu neće biti podobna da bude Visoki predstavnik.
Fratini dodaje da će to mnogo zavisiti od kandidatura i da su mnoga imena u opticaju, kao i da ne želi da spekuliše. "Ko god to bude, mora da zadrži pristup koji je imala Ketrin Ešton, a to je princip balansa. Ne sme da se dogodi da kada nešto krene naopako, visoki predstavnik kaže - kriva je Srbija, a da kada nešto ide dobro, kaže - zaslužno je Kosovo", smatra Fratini.

Sa ili bez Eštonove, pregovori Beograda i Prištine ići će svojim tokom, uvereni su analitičari.

"Ključni igrači neće promeniti svoj stav i insistiraće na primeni sporazuma. A ko će voditi pregovore, nije presudno", smatra Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose.

Rano je za pozdravljanje, poruka je i iz evropskih krugova, kao i za zvaničnu priču o kandidatima na mesto nove Čelične lejdi.