Fratini za Prvu: izbori dobri, ako se formira jača Vlada

U intervjuu za Prvu televiziju, savetnik prvog potpredsednika Vlade i bivši italijanski šef diplomatije Franko Fratini kaže da bi parlamentarni izbori bili dobri i korisni, ukoliko bi posle njih Srbija dobila jasnog pobednika i snažnu Vladu.

.

Fratini smatra da to ne bi dovelo do zastoja u pregovorima sa Evropskom unijom o clanstvu.

Prva TV: Gospodine Fratini, Srbija počinje pregovore o članstvu za nekoliko dana. Mogu li se ti pregovori završiti do 2020. godine kako to priželjkuje Vlada Srbije?

Fratini: Sve će zavisiti od toga koliko će Srbija biti u stanju da sprovodi reforme, pa čak i ustavne reforme, da menja svoj Ustav. Razgovarao sam baš danas sa Aleksandrom Vučećem i o izborima o dilemi, da li bi oni bili u ovom trenutku dobri za Srbiju i rekao sam mu moje mišljenje. A to je da su izbori dobri ako bismo dobili jasnog pobednika, i ako bi posle njih bila formirana još jača i odlučnija Vlada. Ako budete sproveli reforme, onaj cilj koji je obelodanio potpredsednik Vlade da Srbija postane članica do 2020. jeste ostvariv. Objektivan je, zašto ne?

Prva TV: Da li će se na kraju pregovora ispostaviti ono o čemu mnogi analitičari u EU govore. Da će uslediti formalni zahtev za priznanje Kosova?

Fratini: Ne mislim da će se to tražiti. U svim evropskim pitanjima to ostaje po strani. Jer, kao što znate, u skupu naroda Evropske Unije, postoje oni koji nisu priznali Kosovo i tu su neke važne članice, na primer, Španija. Jasno je da se traži normalizacija odnosa koja podrazumeva niz pitanja koja mogu da se reše bez preduslova da Srbija zvanično prizna Kosovo. To nije stavka u pregovaračkom okviru koji je usvojen.

Prva TV: Tu je i dilema, ako se sve to ispostavi kao tačno, da li će na kraju procesa ulazak Srbije biti zaustavljen jer je Unija jednostavno umorna od proširenja?

Fratini: To je istina. Ali, ja verujem da ćemo sigurno prevazići krizu u narednim godinama i da ćemo onda imati i sasvim drugačiji, pozitivniji ambijent. Mi shvatamo, evo ja kao Italijan i Evropljanin, da ne može biti ujedinjenja Evrope ako i Srbija nije članica. To je jedan proces koji mora da se nastavlja.

Prva TV: Razgovarali ste sa našim specijalnim tužiocem, a i sami ste bili sudija. Šta ste rekli gospodinu Radisavljeviću?

Fratini: Juče sam imao priliku da razgovaram sa specijalnim tužiocem koji se bavi procesima za organizovani kriminal. Smatram da je neophodno da on ima još veći i ozbiljniji tim u Tužilaštvu. To Tužilaštvo mora biti kuća potpune nezavisnosti, da tužioci koji tamo rade ne gledaju ni u koga, već da nezavisno istražuju i izvode na sud. Mislim da Vlada tu dobro radi, ali da se mora dodatno potruditi. Ja sam bio evropski komesar i kažem vam: Pravda i sprovođenje pravde biće teška tema u pregovorima sa EU.

Prva TV: Da li bi za Srbiju bilo lakše kada bi pregovarala i o ulasku u NATO, budući da je većina novih članica prvo ušla u NATO, pa onda u Uniju?

Fratini: NATO je veoma teško pitanje za Srbiju. Mislim da ne treba da pravimo konfuziju. Ulazak u Evropsku uniju je sada jedna staza jasno zacrtana. NATO je drugo. Tu ćemo razmotriti kakve mogućnosti postoje za saradnju. Mislim na operativnu saradnju. Ne možemo govoriti o vremenu kada će i da li će sazreti uslovi da se priča o članstvu Srbije. Suviše je rano da se to pitanje postavi.