Sednice skupština opština na severu KiM posle podne

U četiri opštine na severu Kosova danas bi trebalo da budu održane svečane sednice skupština opština.

.

Neizvesno je održavanje sednice u Kosovskoj Mitrovici jer, nakon što su Albanci najavili da neće prisustvovati i Oliver Ivanović je kazao da odbornici SDP nece ići na sednicu. Ivanović je ocenio da postoji neozbiljnosti u organizaciji, zašta je optužio predstavnike Srpske.

U opštini Leposavić jutros nije, iako je bila najavljena za osam sati, održana svečana sednica i njeno održavanje je pomereno za posle podne. Gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović izjavio je da je svečana sednica u toj opštini, koja je jutros trebalo da bude održana, pomerena za 15 sati, kako bi joj prisustvovao i ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin. Jablanović je u izjavi novinarima rekao da je ministar Vulin kasno noćas dobio saglasnost za dolazak na Kosovo i da je želeo da prisustvuje sednici u Leposaviću zbog čega je pomereno održavanje svečane sednice za posle podne.

On je kazao da u Briselu juče nije ništa rešeno vezi sa pozivnicama za sednice skupština opština na severu Kosova i da će Srbi na svečane sednice ići sa stausno neutralnim materijalom. “Pozivnice i drugi materijal su statusno neutralni, kao što su bile i sve druge izborne radnje, tako je dogovoreno u Briselu. Ovo su I dalje izborne radnje do konstituisanja skupštine, zbog čega treba da budu statusno neutralni, jer tako je dogovoreno,”- rekao je Jablanović. On je dodao da je za današnje sednice predviđeno samo čitanje svečane izjave od strane odbornika i gradonačelnika a nakon toga imamo rok od 15 dana da konstituisemo skupštinu, da se održi konstitutivna sednica, izaberu predsednik, njegov zamenik, druga tela i komisije. Jablanović je kazao da će posle podne i u drugim opštinama na severu Kosova biti održane svečane sednice i da su još u konsultacijama kako bi videli da li je moguće na jednom mestu održati sednicu za sve četiri opštine.

Razgovori održani juče u Briselu izmedu Prištine i Beograda o održavanju svecanih sednica na severu Kosova završeni su bez dogovora i biće nastavljeni danas, prenosi mitrovički Radio Kontakt plus. Iako nije potvrđeno, ovo bi mogao da bude razlog za najnovije pomeranje termina održavanja sednica u Leposaviću, Zubinom Potoku, Mitrovici i Zvečanu. Priština na razgovorima u Briselu traži da odbornici i gradonačelnici polože zakletvu u skladu sa kosovskim zakonima dok Beograd i Srbi sa severa Kosova insistiraju na statusnoj neutralnosti.