Merkelova na štakama u vladi - kancelari "ne plaču"

Nemački kancelar Angela Merkel, koja posle povrede karlice ide na štakama, vodila je danas, tačno prema planu i bez kašnjenja, prvu sednicu vlade svoje "velike koalicije", u kojoj već ima puno spornih tema - od "useljavanja siromaštva" sa jugoistoka Evropske unije (EU), preko inostranih vojnih angažmana, do najnižih zarada.

.

"Merkelova je posle povrede kalice na skijanju fizički slabija, ali ''uzde'' moći drži čvrsto u svojim rukama", ocenjuju nemački komentatori danas.

U priči o kancelarima i njihovim bolestima - javnim i tajnim - mediji pišu o tome da se nekada govorilo da onaj "ko je kancelar, ne plače", uz ocenu - a kancelarka ni u kom slučaju.

I pored toga što je otkazala obaveze u naredne tri sedmice, Merkelova se juče na štakama pojavila u vladi, gde je na verski praznik Tri kralja primila decu iz svih nemačkih dioceza, a danas je vodila sednicu vlade.

To, međutim, njoj nije prvi put da ide uz pomoć štaka.

Merkelova je, naime, u aprilu 2011. godine u berlinskoj bolnici "Šarite" imala opericiju meniskusa, ali se i tada, kada joj je operisano levo koleno i morala da ide na štakama, držala svog plana obaveza, podsećaju mediji.

Kada je reč o aktuelnoj povredi Merkelove, na skijanju, za vreme Božićnog odmora, njen portparol Štefen Zajbert je saopštio da je ona pretrpela prelom karlice i da mora maksimalno da miruje, ali i da će raditi od kuće za vreme oporavka.

Merkelova je, prema Zajbertovim rečima, otkazala sve sastanake planirane u naredne tri nedelje, među kojima je i putovanje u Poljsku i susret sa premijerom Luksemburga.

Šta je Merkelova danas htela da pokaže svojom odlukom da, uprkos tome što nosi štake, dođe i vodi prvu sednicu vlade "velike koalicije"?

Merkelova je time demonstrirala - "tu sam, uprkos bolova i imam sve pod kontrolom", ocenjuju analitičari, navodeći da politika "živi" od simbola i da ona, očito, nije želela da vođenje prve sednice vlade, održane danas, tačno 109 dana posle saveznih izbora, prepusti svom koalicionom partneru, vicekancelaru Zigmaru Gabrijelu, šefu Socijaldemokatske partije (SPD).

Kako su se ponašali njeni prethodnici kada ih je isto nešto bolelo, a bolelo ih je-pitanje je za koje politički analitičari kažu da su oni svoje slabosti "čuvali" u "tamnom" i da je, recimo, legendarni Vili Brant (SPD), građanin sveta, kako su ga zvali, melanholični severnjak i ljubimac žena svoje "stanje iscrpljenosti", koje su neki iz njegovog okruženja nazivali depresijom - preživljavao dalje od kabineta-maskiran kao "prehlađen".

Helmut Šmit (SPD), peti posleratni kancelar koji je nedavno proslavio 95. rođendan i čija se reč i dalje i čuje i sluša, nije sebi mogao da dozvoli ni jednu jednu "ogrebotinu" na svom imidžu, ali mu je 1981. godine, ipak, ugrađen "pejsmejker".

Mediji pišu da su se njegovi savetnici tada pribojavali da će taj "pejsmejker" biti simbol za to koliko se Šmit u svojoj službi "potrošio", a puno godina kasnije se saznalo da je on imao zdravstvenih problema i da su ga njegovi najbliži saradnici-sekretarica i portparol- više puta nalazili u kabinetu, onesvešćenog.

I kancelar-rekorder i ujedinitelj, kako ga Nemci zovu, demohrišćanin Helmut Kol-imao je, takođe, zdravstvenih problema. Kol je, tako, uprkos bolova, 1989. godine došao na partijski kongres u Bremen, gde mu je pretio pad i to, kako podsećaju mediji, sa jednim urologom, koji je predstavljenim kao novi saradnik.

Da ne dođe na partijski kongres, za Kola je to, kako je sam govorio, ličilo na katastrofu.

Operacija prostate je usledila tek posle njegovog uspeha na tom kongresu, podsećaju mediji, ukazujući da, međutim, Merkelova ne mora da se pribojava za svoju moć i da je ona neosporno politički lider države.

Uprkos čvrstoj poziciji na kormilu moći, interesovanje za Merkelovu na štakama je ogromno, ukazuju nemački analitičari, obrazlažući to činjenicom da svet interesuje i svet komentariše saznanje da je povređena jaka žena jake Nemačke.