Od februara novi računi za struju

Ministar energetike Zorana Mihajlović očekuje da će građani Srbije od feburara dobijati nove, preglednije i jasnije račune za utrošenu električnu energiju.

.

Mihajlović je, na današnjoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije, rekla da su račun uradili Elektroprivreda Srbije i EPS snabdevanje na zahtev Ministarstva energetike i najavila da se s određenim promenama metodologije u toku godine može očektivati još jednostavniji račun.

Građani su se, kako kaže, najčešće žalili da su računi nejasni i da ne znaju koliko duguju i kakva je potrošnja bila ranije.
"Najvažnije je što su sad objašnjene one stavke koje su predstavljale problem, a to je šta su fiksni troškovi a šta varijabilni trošak, odnosno utrošena električna energija", objasnila je Mihajlović.

Novi račun će biti štampan sa obe strane. Na prvoj strani će biti naveden iznos duga, potrošnja struje sa iznosom koji treba da se plati i grafikon mesečne potrošnje za period od godinu dana, a na drugoj strani biće podaci koji se odnose na obračun utroška struje, rekla je ministarka energetike.

Račun će imati tri dela - u prvom je obračun utrošene električne energije po tarifama i zonama, u drugom je prikazan popust od pet odsto koji se može ostvariti, naknada za obnovljive izvore energije i mogućnost za energetski ugoženog potrošača i PDV, a u trećem delu je iznos TV preplate.

Sličnu formu računa, napomenula je, imaju na primer i Italija, Bosna i Hercegovina.

Mihajlović ne podržava nameru EPS snabdevanja da angažuje drugu kompaniju za štampanje računa za struju.
"Očekujem od EPS snabdevanja da bude sposobno da samo štampa takve račune, imajući u vidu da građani plaćaju trošak javnog snabdevača i unutar tog troška može da se izdvoji za tu namenu", rekla je, ocenjujući da EPS "ne treba nekog drugog da plaća za to gotovo 15 miliona evra godišnje".

Kometarišući mogućnost promene tarifnog sistema, odnosno produženje niže tarife, ministarka energetike je odgovorila da se razmatra tarifni sistem i da će se nakon toga odlučiti o eventualnim promenama.

Ministarstvo energetike, kako je navela, tražilo je i da se TV pretplata plaća preko druge uplatnice ili da postoji "podračun" za TV pretplatu i o tome će se još razgovarati.

Na novinarsko pitanje da li će potrošači u februaru dobiti nove račune, direktor EPS snabdevanja, Dejan Vasić, rekao je rekao da to zavisi od rokova nabavke, koja je raspisana da bi mogli da račune štampaju dvostrano.

Mihajlović izjavila je danas da veruje da će radovi na izgradnji Južnog toka ići po planu.

Ona je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije podsetila da je formirana državna komisija Vlade Srbije za praćenje realizacije Južnog toka, u kojoj su predstavnici Ministarstva energetike, Srbijagasa i kompanije South stream.
"Očekujem da idejni projekat, koji nije u potpunosti završen, bude gotov i da sve teče po planu", rekla je Mihajlović.

Na pitanje o promeni zakonodavstva, Mihajlović je rekla da će Srbija o tome razgovarati sa oba svoja partnera, i sa Rusijom, i sa EU, i da će učiniti ono što je potrebno.
"U narednom periodu biće održan zajednički sastanak ministara. Pričaćemo sa Ruskom federacijom, ali i sa Evropskom komisijom, jer je u pitanju Treći paket koji mi imamo u zakonu o energetici koji je u javnoj raspravi", rekla je Mihajlović.