Magla na putevima, 7 osoba poginulo

Sedam osoba poginulo je u više saobraćajnih nesreća koje su se dogodile danas i juče, a više njih je povređeno. Među poginulima su i jedno dete, kao i otac proslavljenog košarkaša Vlada Divca. Nadležni apeluju na vozače da budu oprezni s obzirom da gusta magla od sinoć otežava saobraćaj u celoj zemlji.

.

Prema podacima iz Uprave saobraćajne policije, prethodnog dana na putevima u Srbiji evidentirano je 58 saobraćajnih nezgoda u kojima su 33 osobe teže i lakše povređene, a četiri lica su poginula.

Poslednji udes dogodio se oko 12 sati na putu Svrljig-Knjaževac kada su dve osobe poginule, a dve povređene u sudaru dva putnička automobila pre uspona na Tresibabu sa svrljiške strane u pravcu Knjaževca.

U niškoj policijskoj upravi Tanjugu je rečeno da su povređeni zbrinuti u niškom Kliničkom centru, a lekari su novinarima rekli da su van životne opasnosti. Devojka ima povredu karlice, a dečak star 16 godina zadobio je povrede po licu i glavi, rekli su lekari u Urgentnom centru i napomenuli da su u toku detaljne dijagnostičke procedure.

Dva sata ranije na Ibarskoj magistrali, kod skretanja za Bele Vode dogodila se nesreća kada je kamion marke "mercedes" beogradske registracije, kojim je upravljao 48-godišnji muškarac udario u "jugo" beogradske registracije. Na licu mesta preminuo je vozač iz "juga".

U saobraćajnoj nesreći, koja se dogodila juče oko 16 sati kod manastira Vavedenje u Ovčar Banji, poginuo je otac proslavljenog kosarkaša Vlada Divca, Milenko, a majka Rada je povređena.

Portparol Zdravstvenog centra dr "Dragiša Mišović" Miroslav Sretenović rekao je Tanjugu da Rada Divac nije životno ugrožena i da su joj konstatovane povrede kičmenih pršljenova.
"Danas će se uraditi dodatni dijagnostički pregledi, koji, između ostalog, podrazumevaju i skener na osnovu čega će se preduzeti dalji medicinski tretman", naveo je Sretenović.

Putnički automobil, kojim je ona upravljala, iz neuvrđenih razloga je sleteo s puta. Milenko Divac je podlegao povredama u čačanskoj bolnici.

Od četiri osobe povređene u saobraćajnom udesu u gornjemilanovačkom selu Nevade, juče oko 10.30 sati, u kojoj je dvogodišnje dete izgubilo život, životno je ugrožen sredovečni muškarac, dok su tri osobe u stabilnom stanju i nisu životno ugrožene, izjavio je Tanjugu dežurni hirurg Kliničkog centra u Kragujevcu Vladimir Đorđević.

Prema njegovim rečima, životno je ugrožen Milan Pavlović, koji je u nesreći zadobio teške povrede glave, ima prelom lobanje i obostrani prelom rebara.
"Ljiljana Stojković (48) ima prelom karlice i nije životno ugrožena, a lake telesne povrede zadobili su šestogodišnja Marija Pavlović koja je povredila nos i četvorogodišnji Mihajlo Pavlović, koji ima lake povrede glave", naveo je Đorđević.

Portparol Policijske uprave u Čačku Biljana Nastić ranije je rekla Tanjugu da je do udesa došlo kada je, iz još neutvrđenih razloga, vozilo sleteleo sa kolovoza i prevrnulo se.

Tokom noći u Beogradu su se dogodila tri saobraćajna udesa u kojima su dve osobe, strani državljani, poginuli, a tri lica su povređena, od kojih jedno teže, izjavila je Tanjugu portparol Hitne pomoći Nada Macura.

Dve osobe, strani državljani, poginuli su u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila oko 22.20 časova u Bubanj Potoku kod naplatne rampe, kada se prevrnuo automobil, rekla je Macura. Muškarac star oko 35 godina, vozač, koji je bio priklješten u kolima i muška osoba stara između 55 i 60 godina zadobili su povrede, koje su nespojive sa životom i lekari su samo mogli da konstatuju njihovu smrt, istakla je Macura.

Dve osobe povređene su u udesu oko 22 časa na uglu ulica Ruska i Vojvode Mišića, rekla je portparol Hitne pomoći. Teže je povređen muškarac star oko 35 godina, koji je zadobio povredu glave i potres mozga, dok je mladić star 22 godine zadobio oguljotinu glave, objasnila je Macura i dodala da su obojica prevezeni u Urgentni centar.

Žena stara 82 godine je kao pešak u udesu oko 20 časova u ulici Azanjska u Krnjači zadobila povrede desnog kuka i desnog kolena, a prevezena je u Urgentni centar, istakla je Macura.

Hitna pomoć je tokom noći u Beogradu obavila 117 intervencija od kojih 12 na javnim mestima, a pomoć lekara najčešće su tražili osobe sa hipertenzijom i astmatičari, precizirala je Macura. Portparol Hitne pomoći je savetovala veliki oprez u saobraćaju, provetravanje prostorija u kojima se boravi, a astmatičarima redovnu terapiju.

U saobraćajnoj nesreći u gornjemilanovačkom selu Nevade, juče oko 10.30 sati, poginulo je dvogodišnje dete, dok je od četiri povređene osobe, jedna životno ugrožena, , izjavio je Tanjugu dežurni hirurg Kliničkog centra u Kragujevcu Vladimir Đorđević.

Prema njegovim rečima, životno je ugrožen Milan Pavlović, koji je u nesreći zadobio teške povrede glave, ima prelom lobanje i obostrani prelom rebara.
"Ljiljana Stojković (48) ima prelom karlice i nije životno ugrožena, a lake telesne povrede zadobili su šestogodišnja Marija Pavlović koja je povredila nos i četvorogodišnji Mihajlo Pavlović, koji ima lake povrede glave", naveo je Đorđević.

Magla i sumaglica usporavaju i otežavaju saobraćaj na skoro celoj putnoj mreži u Srbiji, na pojedinim deonicama vidljivost je smanjena na svega stotinak metara, a u Timočkoj i Negotinskoj krajini i na manje od 100 metara. Kako je saopštio jutros Auto moto savez Srbije (AMS S), kolovozi su uglavnom vlažni i klizavi, a vozači se podsećaju da je magla često jedan od glavnih uzroka većeg broja saobraćajnih nezgoda i lančanih udesa.

Vozačima se savetuje da povećaju odstojanje između vozila, smanje brzinu, upale sva četri pokazivača pravaca kako bi bili lakše primećeni na putu i izbegavaju nagle promene pravca i nagla kočenja.

Prema informacijama Uprave Granične policije, na graničnim prelazima zadržavanja za putnička vozila su oko 30 minuta.

Iz Javnog preduzeća "Putevi Srbije" upozoravaju vozače na moguće odrone koji su i pored redevnog čišćenja i uklanjanja sa kolovoza česti i predstavljaju dodatnu opasnost u vožnji. Odroni su najučestaliji na području Majdanpeka, Žagubice, Golupca, Negotina, Ivanjice, Vranja, Novog Pazara, a posebno treba voziti oprezno kroz klisure i stenske useke duž Đerdapske i Ibarske magistrale, kroz Grdeličku i Sićevačku klisuru.

U Srbiji je jutro maglovito, magla ili niska oblačnost po kotlinama i nizijama zadržaće se veći deo dana, a najviša dnevna temperatura iznosiće ponegde i 14 stepeni.

Na planinama a tokom dana ponegde i u nižim predelima, pretežno sunčano. Vetar slab, promenljivog pravca. Jutarnja temperatura od -3 do 4, najviša dnevna od 10 do 14, u predelima sa maglom od 6 do 8 stepeni, prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

I u Beogradu danas maglovito, tmurno i uglavnom tiho. Jutarnja temperatura oko 4, najviša dnevna oko 8 stepeni.

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do srede, 15. januara, u većini dana zadržaće se suvo i toplo za ovo doba godine sa mestimično maglovitim jutrima i maglom koja će se u nižim predelima zadržavati i duže tokom dana.

Samo se u petak posle podne u severnim a u utorak i u većini krajeva mestimično očekuje kiša. U sredu osetan pad temperature, pojačan severozapadni vetar i sneg mestimično.