Užičani dobijaju pijaću vodu do 25. januara

Građevinski radovi na izgradnji cevovoda od Čajetine do Užica počinju sutra, a čista pijaća voda u Užice stići će do 25. januara, izjavio je ministar odbrane Nebojša Rodić tokom današnje posete Užicu po nalogu prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića. Voda iz gradskog vodovoda danas će biti poslata na analizu u Nemačku.

.

“Sva teška mehanizacija Vojske Srbije biće prebačena u Užice i Čajetinu na izgradnju alternativnog cevovoda od 1,8 kilometara za snabdevanje Užica pijaćom vodom.Vojska Srbije će te poslove obaviti bez nadoknade,a ceo projekat koštaće do 850 hiljada evra.Vlada Republike Srbije odrediće na sledećem zasedanju kojim sredstvima će se finansirati izgradnja ovog cevovoda”, istakao je Rodić.

On je istakao da je kapacitet izvorišta Sušička vrela u Čajetini do 300 litara u sekundi, što je više nego sa akumulacije Vrutci.

Pored Vojske Srbije izvođač radova na izgradnji alternativnog cevovoda od ČCajetine do Užica biće i užička firma “Jedinstvo”.

Ministar Rodić izjavio je “da bez utvrđivanja individualne odgovornosti ,teško da će se postići da se situacija sa akumulacijom Vrutci ne ponovi”.
“Teško je objasniti zašto je od 14.decembra , kada su dobijene prve informacije o pojavi algi na akumulaciji Vrutci, proteklo toliko vremena bez konkretnih pokušaja rešavanja problema.Da nije bilo reakcije prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića i naloga da se pristupi izgradnji alternativnog cevovoda sa Sušičkih vrela do Užica, mislim da bi još vremena proteklo na štetu Užičana kojima je od 26.decembra zabranjeno korišćenje vode za piće i pripremanje hrane”, naglasio je Rodić.

Ministar odbrane je rekao da će pored prisutnih 7 cisterni Vojska Srbije u Užicu postaviti još 4 cisterne sa pijaćom vodom od kojih je jedna od 10 hiljada litara.

Problem će biti rešen za desetak dana

Vučić je poručio Užičanima da će problemi s vodom biti rešeni u narednih desetak dana.

On je, posle unošenja Badnjaka u sedište SNS, novinarima izjavio da su inženjerske jedinice Vojske Srbije već upućene na teren.
„Biće postavljene cevi u dužini od 14 metara, što će nam olakšati delimično posao. I u tri dana za vreme božićnih praznika radiće se na najtežem terenu da bi se u najkraćem roku Užičanima obezbedila voda”, poručio je Vučić.

On je rekao da je to težak posao, ali da smo sposobni da ga obavimo.
“Problem će biti rešen najkasnije u narednih deset dana“, podvukao je on najavivši da će obići vojnike i radnike, i da će vlada preduzeti sve mere i doneti sve formalno-pravne neohopdne odluke.
„Tako da Užičani ne moraju da strepe da će čekati, mart, april ili decembar da dobiju vodu“, kazao je Vučić.

On je rekao da krivicu za sadašnje stanje snose oni koji su bespravno gradili objekte na jezeru, i onima koji su im to dopustili, kao i i onima koji su hidrocentralu naprvaili, promenivši temperaturu vode.
Moglo je da se primeti nekoliko godina unazad, ali je nažalost sada primećeno i na nama je da rešavamo, kazao je on.

Vodu iz vodovoda danas šalju na analizu u Nemačku

Vlada Srbije i Ministarstvo zdravlja učiniće sve da građani Užica dobiju kvalitetnu i ispravnu vodu za piće kroz uključivanje alternativnih izvorišta pijaće vode, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Vladimir Đukić posle sastanka u Zavodu za javno zdravlje u Užicu.

Đukić je najavio da će voda iz užičkog vodovoda biti dodatno analizirana u Federalnom birou za kontrolu životne sredine i vodosnabdevanja Republike Nemačke, koji je referentna laboratorija Svetske zdravstvene organizacije.

"Danas se četiri litra zaleđene vode iz užičkog vodovoda šalje na analizu u Nemačku. Rezultati će pokazati koliko ima algi, bakterija i toksina u užičkoj vodi, kao i šta Užičani mogu da očekuju u narednom periodu", istakao je Đukić posle sastanka kome su prisustvovali i pomoćnik ministarke zdravlja Darko Laketić i direktor Instituta za javno zdravlje "Batut" Dragan Ilić.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo zdravlja je odlučilo da ojača kapacitet užičkog Zavoda za javno zdravlje kompetentnim ekspertskim savetima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut”.

Đukić je naglasio i da će Vlada Republike Srbije uraditi sve da se utvrdi odgovornost svih institucija i inspekcija koji su odgovorni za taloženje algi u jezeru Vrutci sa čije akumulacije se Užice snabdeva vodom za piće.

Direktor Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ Dragan Ilić istakao je da u dosadašnjem uzorkovanju vode iz užičkog vodovoda nije bilo toksina u vrednostima iznad dozvoljene granice, ali da je voda zabranjena za piće zbog prisustva algi.
“Voda iz gradskog vodovoda može se bezbedno koristiti kao tehnička voda za kupanje, pranje zuba i ostale sanitarne potrebe”, rekao je Ilić.

Ilić je naglasio i da je mikrocistin LR najviše toksičan od svih koje luče ove vrste algi.
“U Nemačkoj će se raditi analiza i za ostale toksine za koje ne očekujem da će biti prisutni”, kaže Ilić.

Direktor "Batuta" je istakao da je zdravstveni sistem reagovao odmah čim je dobijena informacija da se nešto dešava sa kvalitetom vode u Užicu i da u kontinuitetu prati situaciju i radi analize.
“Bez obzira na praznike "Batut" će redovno analizirati vodu iz Užica, koja se i dalje tretira hlor-dioksidom. Ipak, za trajno rešavanje problema neophodna je sanacija jezera Vrutci i pojačan nadzor vodozaštite u zoni akumulacije”, zaključio je Ilić.