Badnje veče u Srbiji

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej prisustvovao je paljenju badnjaka na platou ispred hrama Svetog Save.

.

Veliki broj građana, među njima i član privremenog Gradskog veća Nebojša Čović, prisustvovalo je osveštenju i paljenju badnjaka.

Patrijarh Irinej čestitao je okupljenim građanima badnje veće i Božić, rođenje Isusa Hrista, tradicionalnim pozdravom Hristos se rodi - vaistinu se rodi. Sretno i blagosloveno nalaganje badnjaka, poručio je patrijarh Irinej koji je istakao da je badnje dan sveopšti praznik koji smo nasledili od predaka.

On je naveo da je badnjak čvrsto drvo koje daje jaku svetlost i predstavlja simbol božanske ljubavi.

Takođe je podsetio da je običaj da se na badnje veče badnjak unosi u kuće i poručio: "Neka nas svetlost badnjaka ispuni ljubavlju prema sebi, ali i prema drugima, prema bližnjima i prijateljima, ali i prema svakom čoveku bez obzira da li je on beo, crn ili žut."

Nakon paljenja badnjaka, patrijarh Irinej će u hramu Svetog Save služiti bdenje uoči Božića dok će na sam dan Božića u Sabornoj crvki služiti liturgiju.

Pravoslavni vernici u Srbiji obeležavaju danas Badnji dan i Badnje veče na liturgijama u hramovima Srpske pravoslavne crkve i tradicionalnim porodičnim okupljanjem za posnom trpezom, pred Božić, hrišćanski praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista.

Božić, zajedno sa Uskrsom, predstavlja jedan od najvećih hrišćanskih praznika.

Pripreme za ovaj praznik počinju 40 dana pre 7. januara Božićnim postom koji predstavlja pročišćenje duha i tela.

Od Božića do Bogojavljenja, ljudi se u Srbiji pozdravljaju rečima "Hristos se rodi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi".

Božić je praznik cele porodice i zato se očekuje da ona tokom prazničnih dana bude na okupu, a prati ga veliki spisak narodnih običaja, poput lomljenja pogače.

Kako je za Tanjug objasnila etnolog Narodnog muzeja u Čačku Snežana Ašanin Srbi Božić obeležavaju od pamtiveka dodavši da se Badnjakom, odnosno božićnim drvetom u kuću unosi sreća, zdravlje i napredak.

Uz drvo, daruje se i žito da bi naredna godina bila plodna.

Obavezno je i unošenje slame, podsetila je ona, jer je to običaj još iz predhrišćanskog perioda i zato što se na taj način, kako kaže, prinosi žrtva duhu Hrista koji je i rođen na slami.
"Na Božić se okuplja cela porodica. Tada se česnica okreće u smeru kretanja Sunca. Kao žrtva se najčešće prinosi prase, koje predstavlja nagradu ukućanima za četrdesetodnevni post", veli Ašaninova.

Ona je navela i da običaj nalaže da ukućani prvog gosta na Božić, položajnika, daruju poklonima i goste najbolje što mogu, jer on simbolizuje božanstvo.

Osim Srpske pravoslavne crkve, Božić se po julijanskom kalendaru slavi i u ruskoj, gruzijskoj i makedonskoj crkvi, Jerusalimskoj patrijaršiji, a obeležavaju ga i Kopti.

Čestitke za Božić

Vernicima koji proslavljaju Božić po Julijanskom kalendaru, praznik su čestitali najviši državni funkcioneri, brojni zvaničnici, lideri političkih stranaka i predstavnici crkava i verskih zajednica.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je danas Božić, najaradosniji hrišćanski praznik, patrijarhu srpskom Irineju i pravoslavnom srpskom narodu, a Srbima sa Kosova i Metohije poručio da ih nikada nećemo ostaviti ni prepustiti.

Nikolić je poželeo svim građanima Srbije, pravoslavne veroispovesti, da provedu najradosniji hrišćanski praznik u miru i radosti.
"Braćo i sestre, građani Srbije, Srbi u rasejanju, Božić je simbol radosti, zajedništva, mira i blagosti", istakao je on, podsetivši da ga "naš narod slavi svake godine, istom posvećenošću, sa istim žarom".
"To je praznik koji okuplja porodicu, spaja je snagom vere i ljubavi, to je praznik koji okuplja vasceli srpski rod, daje nam snagu da se borimo sa svim životnim radostima i tugama, podseća nas da potičemo od zajedničkih predaka, da nas vezuju neraskidive niti", naveo je Nikolić.

I prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, koji će Božić provesti u Gračanici, na Kosovu i Metohiji, čestitao je danas taj praznik sveštenstvu i vernicima SPC.
"Svim vernicima koji Božić slave po Julijanskom kalendaru, upućujem najiskrenije čestitke uz želju da ovaj najradosniji hrišćanski praznik provedu sa najbližima u miru, ljubavi i blagostanju. Neka Vam Božić donese ličnu i porodičnu sreću, zdravlje i napredak, veru i nadu u bolje sutra", navodi se u Vučićevoj čestitki.

Vučić, koji je i lider SNS je, unoseći badnjak u prostorije te stranke, izrazio uverenje da će Srbija sledeći Božić dočekati sa još većim rezultatima, pouzdanjem i verom u sebe da može da menja stvari.

Premijer, koji je juče čestitao Božić patrijarhu Irineju, sveštenstvu, monaštvu i građanima Srbije je u čestitki naveo:
"U ime Vlade Republike Srbije, i u svoje lično ime, zadovoljstvo mi je da vam čestitam Božić i poželim da vam ovaj veliki praznik donese zdravlje, ljubav i nadu. Želim da praznik proslavite u miru, spokoju i radosti u krugu svojih najmilijih i da nam praznik Hristovog rođenja osnaži trajne i najviše ljudske vrednosti - duhovnu izgradnju, poštovanje i razumevanje različitosti, ", navodi se u čestitki premijera.

Premijer će sutra prisustvovati liturgiji koju će patrijarh srpski Irinej služiti u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Božićne praznike svim pravoslavnim vernicima danas je čestitao i ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković koji je, u ime Ministarstva i u svoje lično ime, vernicima poželeo da božićne dane provedu sa najbližima u blagostanju i ljubavi.
"Neka proslava Božića, u duhu običaja i verske tradicije, u domove unese radost, ljubav i mir, ojača prijateljstvo i jedinstvo među ljudima. Najradosniji hrišćanski praznik prilika je da se podsetimo da pojedinačnim i zajedničkim uspesima, uz međusobno razumevanje i poštovanje, gradimo bogatiju, uspešniju i tolerantniju državu za nas i naše potomke. Mir Božji, Hristos se rodi", navodi se u čestitki.

Ministar odbrane Nebojša Rodić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković su pripadnicima tog ministastva i oružanih snaga čestitali Božić.
"U susret velikom hrišćanskom prazniku, želim vam puno Božjeg blagoslova, mira, zdravlja, sreće i uspeha u radu i da radost prazničnog veselja podelite u zdravlju i sreći sa svojim najbližima", naveo je Rodić u čestitki, dok je Diković svim pripadnicima Vojske Srbije i njihovim porodicama koji slave Božić po julijanskom kalendaru uputio srdačne čestitke.

Božićne praznike i novu 2014. godinu vernicima i crkvenim velikodostojnicima čestitao je i direktor Kancelarije za saradnju s crkvama i verskim zajednicama dr Mileta Radojević, a u njegovoj čestitki se navodi:
"Da nam Bogomladenac podari snage i ojača naše ljudske slabosti, da bismo našli dostojanstveno rešenje naših dilema, kako se ne bismo postideli pred precima i potomcima".

Predsednik Privremenog organa grada Beograda Siniša Mali danas je, u ime tog tela, svim Beograđanima koji slave Božić po julijanskom kalendaru poželeo da taj veliki praznik, provedu sa svojim najbližima, komšijama i prijateljima u zdravlju i miru.
"Neka nam Božić donese sreću, radost i nadu da, kao i do sada, negujemo ljubav, toleranciju, poštovanje i razumevanje različitosti", navodi se u čestitki Privremenog organa.

Predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić uputio je čestitku u kojoj je naveo da od "srca želi da Badnje veče i dane Božića obeleže radost i spokoj, kao i da uz dobro zdravlje i ličnu sreću atmosfera mira, razumevanja i međusobnog poštovanja budu prva odličja svih naših života".

Lider Demokratske stranke Dragan Đilas građanima je poželeo da Božić proslave sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama u zdravlju, miru i sreći.
"Želim svim građanima da im dani nakon Božića donesu mnogo lične i porodične sreće i uspeha u radu, da negujemo toleranciju i razumevanje, da ne zaboravimo one kojima je pomoć potrebna", poželeo je Đilas.

Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović poželeo je svim pravoslavnim vernicima puno radosti, sreće i ličnog uspeha i da u 2014. zajedno sa svojim najbližima ostvare sve postavljene ciljeve.
"Neka se duh sloge i dogovora koji krasi ovaj praznik prenese na sve dane koji predstoje", poželeo je Jovanović.

Predsednik SPO Vuk Drašković je u božićnoj čestitki poručio da su "ljubav, vera i nada - put čovekov ka Hristu".

Pravoslavnim vernicima Božić je ranije čestitao lider D S S vojislav Koštunica koji je svima poželeo mir, duhovne radosti i istinsko blagostanje.

Muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić čestitao je Božić u ime srbijanskog Mešihata Islamske zajednice Srbije i u svoje lično ime.
"Vama, velikodostojnicima, sveštenstvu, monaštvu i svim vernicima SPC, čestitam nastupajuće praznike sa željom da ih provedete sa puno duhovne radosti, u lepom raspoloženju, moleći Boga da svim ljudima podari svoju dobrotu, blagostanje i mir", navodi se u čestitki Jusufspahića.

Vernicima koji proslavljaju Božić po julijanskom kalendaru taj praznik danas je čestitao i šef Misije UN na Kosovu (UNMIK) Farid Zarif.

Božićne praznike juče su čestitali i oredsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, princ Aleksandar Karađorđević s porodicom, predsednik Skupštine grada Novog Sada Siniša Sević, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović...