Nezapamćeno nevreme u SAD i Velikoj Britaniji

Velika Britanija je suočena sa najgorim olujnim nevremenom u poslednjih 20 godina, a za danas je izdat "žuti" stepen upozorenja na poplave u priobalnim oblastima Engleske, Velsa i Škotske.

.

Zimsko nevreme, još od Božića, ne napušta Britaniju, koja se od tada suočava sa serijom oluja.

Britanska Agencija za životnu sredinu je izdala 96 upozorenja na poplave i novu oluju u Engleskoj i Velsu, gde je već više od 200 kuća poplavljeno. Agencija je upozorila građane da moraju da zaštite sebe i svoju imovinu, a još 244 oblasti su stavljene u pripravnost zbog poplava.

Meteorološka služba je izdala "žuto" upozorenje na led i kišu, previđajući da bi nadošle reke mogle da se izliju.

U najvećoj opasnosti su priobalne oblasti, posebno u južnoj Engleskoj, koje su uz jaku oluju sa Atlantskog okeana suočene i sa retko visokom plimom i talasima, prenosi list "Gardijan".
"Veoma je neobično da tako jake oluje dolaze za kratko vreme jedna za drugom, to nismo videli još od 1991", rekao je meteorolog Met Dobson.

Dobson je upozorio da će ekstremno loše zimske prilike ostati još neko vreme na britanskom ostrvu. Posebna opasnost, kako je naveo, preti od kiša jer voda "nema gde da ode" iz priobalnih oblasti zbog poplava u poslednjih 10 dana. Stanovnici obale Velsa ne pamte ovako visoko talase u poslednjih 15 godina.

Loše vreme potrajaće još najmanje dva dana, a vlasti upozoravaju građane da ne odlaze na obalu kako bi posmatrali i fotografisali visoke talase jer sebe dovode u opasnost.

Policija je saopštila da je ogroman talas juče, iz grupe okupljenih građana na obali Kornvola u Engleskoj, umalo povukao muškarca i dete u more.