Godina počinje sa poskupljenjima

Potrošače u Srbiji od danas očekuju poskupljenja osnovnih životnih namirnica i računara zbog povećanja PDV-a, a prema oceni stručnjaka usled pada kupovne moći može se očekivati i smanjenje prometa u trgovinama.

.

Direktor Gomeksa Goran Kovačević rekao je Tanjugu da će od 1. januara sigurno biti povećanja cena.
"Povećanje PDV od dva odsto neće moći da se amortizuje. Niti ga mogu trgovci amortizovati, niti proizvođači", rekao je on.

Kovačević očekuje da će cena hleba ipak ostati ista, pre svega zato što je ograničena uredbom vlade.

Kako je ocenio, svako povećanje poreza se pre ili kasnije prenese na cene.
"Mi pokušavamo to da izbegnemo, pre svega jer naši kupci nemaju dovoljno novca i vidimo da imamo svakodnevni pad prometa", objasnio je Kovačević.

Kako je dodao, neke cene će već biti veće od 1. januara, dok će se neka poskupljenja dešavati u naredna tri meseca, iz tehničkih razloga.

To povećanje PDV, kako je rekao, obuhvata oko 500 artikala u maloprodajnim objektima široke potrošnje, a trgovci su dužni da već od danas ukalkulištu cene.

On je ocenio i da postoji pad potrošnje, i da trgovinski lanci nude pojeftinjenja i akcije kako bi zadržali potrošače.

Ipak, neće svi trgovinski lanci povećanje PDV-a iskoristiti za poskupljenja, pa je tako Merkator saopštio da u Roda trgovinama neće menjati cene.
"Roda će od 1. januara proširiti broj proizvoda u okviru Socijalne korpe i tako kupcima ponuditi preko 100 artikala, koji će i pored promene PDV stope imati najniže cene na tržištu", navode u tom trgovinskom lancu.

Sekretar Udruženja za trgovinu PKS Gordana Hašimbegović izjavila je Tanjugu će povećanje PDV od 1. januara uticati na pad prometa u trgovinskim radnjama, ali ne značajno.

U kompletnom prometu u trgovini oko 40 posto prometa usmereno ka prehrambenim proizvodima. To je, kako navodi, najvažnija stavka u planiranju prometa.
"Poslednjih godina, imamo pad prometa. To je već uobičajeno i ovo povećanje PDV-a sigurno da će uticati, ali ne značajno", ocenila je Hašimbegović.

Kako je dodala, treba da se radi na jačanju ekonomske moći srpske privrede da bi se povećala kupovna moć građana.
"Trgovine već nude maksimalno povoljne uslove. Kada ste na otvorenom tržištu, kad imate veliku konkurenciju, trudite da sa svim modelima i marketinga i ostalih nivoa poslovanja, ponudite kupcu što bolje, počevši od asortimana do kvaliteta robe, uslova plaćanja i sigurno da to nije lako", dodala je ona.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine Dragovan Milićević ne očekuje da će povećanje PDV značajnije uticati na pad prometa.
"Povećanje PDV-a od dva odsto nije relevantno i ima mali uticaj u ukupnoj tražnji", rekao je on.

Činjenica je, kako navodi i da tražnja realno pada i očekuje se da će pad lične potrošnje biti nastavljen bar još dve do tri godine, znači do 2017. godine.

Prema njegovim rečima, relativna stabilnost kursa i niska inflacija u ovoj godine, rezultat je pada potrošnje od oko osam odsto.
"Ako dođe do daljeg pada tražnje nije isključeno da će trgovinski lanci poceti da smanjuju svoje cene, na račun smanjenja marži, ili ti pak organizovati neke akcije, u cilju pospešivanja kupovine, jer će njima promet sigurno padati", zaključio je Milićević.

U udruženjima potrošača navode da kupce čekaju veće cene od 1. januara i ne očekuju da će trgovci ponuditi povoljnosti i na taj način na sebe preuzeti teret poskupljenja.

Predsednica Centra za zaštitu potrošača Vera Vida rekla je Tanjugu da se može očekivati da će trgovci i dalje zadržati marže, koje su visoke.
"Marže na proizvode su i dalje visoke, osim na hranu, i trgovci će i ih i dalje dalje primenjivati", ocenila je Vida, navodeći da se na očekuje drastično poevćanje cena hrane, ali da će ostali prozivodi biti prilicnco skuplji.

Od 1. januara posebna stopa PDV-a biće povećana sa osam na 10 odsto, a poreska stopa na promet i uvoz personalnih računara, kao i njihovih komponenti biće 20 odsto, predviđeno je Predlogom izmena Zakona o PDV-u.

Po nižoj stopi PDV oporezuje se hleb i drugi pekarski proizvodi, mleko i mlečni proizvodi, brašno, šećer, jestivo ulje, sveže i smrznuto voće i povrća, žitarice, lekovi.

Takođe, po stopi od 10 odsto oporezivaće se i đubrivo, sredstvo za zaštitu bilja, seme za reprodukciju, dnevne novine, ogrevno drvo, usluge koje se naplaćuju u hotelima, putem ulaznica za bioskope i pozorišne predstave.

Ocekuje se da ce povecanje ovih poreskih stopa dati efekat u budžetu na godišnjem nivou od oko 20 milijardi dinara.

Ministar finansija Lazar Krstić je ranije izjavio da će zbog povećanja stope PDV potrosačka korpa od 65.000 dinara biti skuplja za 450 dinara.