Eksplozija u Bejrutu, ubijen bivši ministar i još četvoro

U snažnoj eksploziji koja je jutros potresla prestonicu Libana Bejrut poginulo je najmanje petoro ljudi, među kojima i bivši libanski ministar finansija Mohamed Šatah, koji se protivio sirijskom režimu, saopštili su bezbednosni izvori.

.

Meta napada, u kome je povređeno više od 70 osoba, bila je kolona vozila, među kojima i automobil u kome se nalazio bivši ministar, sunitski musliman, koji je bio i jedan od istaknutih pripadnika opozicije i savetnik bivšeg premijera Saada al Haririja, javio je Rojters.

Očevici navode da je automobil bivšeg ministra "potpuno uništen" i da su razoreni obližnji restoran i kafe, a nekoliko automobila je zapaljeno. Eksplozija je ođeknula oko 9.40 sati po lokalnom vremenu u poslovnom i hotelskom središtu grada, iznad koga se zatim izvio oblak crnog dima.

Prema ranijem izveštaju agencija, eksplozija se dogodila nekoliko stotina metara od zgrade vlade i parlamenta i za sada se ne zna njen uzrok. Policija je u većem delu grada postavila blokade na putevima.

Na lice mesta upućene su snage bezbednosti i ekipe hitne pomoći, a televizijiski kanali izveštavaju da ljudi u panici beže sa mesta napada.

Režim sirijskog predsednika Bašara al Asada pripada alavitima, šiitskom ogranku islama. U Libanu u poslednjih nekoliko meseci izbijaju sukobi koji su direktna posledica građanskog rata u Siriji, u kome se većinski sunitski pobunjenici bore protiv šiitskog režima.