Mišković: Nigde ne bežim, dokazaću nevinost

Vlasnik "Delta holdinga" Miroslav Mišković danas je, u nastavku suđenja, pozvao predsednika Srbije, vladu i celo srpsko pravosuđe da ga zaštite i obezbede mu pretpostavku nevinosti, jer su on i njegova kompanija, kako tvrdi, onemogućeni da normalno rade i poručio da ne namerava nigde da beži.

.

Mišković je u Specijalnom sudu rekao da je pasoš njegovo osnovno sredstvo za rad i dodao da je podignuta medijska hajka pošto mu je sud nedavno privremeno vratio pasoš radi puta u London.

"Ostajem ovde, neću nigde da bežim, dokazaću svoju nevinost. Iako bi mnogi voleli da odem, neću nigde da odem zato što sam nevin i zato što je je Delta moj ponos", kazao je Mišković.

On je opet tražio da sud konstatuje njegovu pretpostavku nevinosti , odnosno da nije kriv dok se to ne dokaže, jer mu, kako je naveo, treba zbog poslovnih odnosa s partnerima, bankama i ljudima koji su zaposleni u njegovim firmama.

Požalio se i na blokirana sredstva u fimama i pozvao sud da reši to pitanje.
"Blokirali ste mi ličnu imovinu od 45 miliona evra, a šteta za koju se teretim iznosi 16,5 miliona evra. Blokirane su i firme koje nemaju veze sa ovim, ne možemo da isplatimo plate radnicima, prebacujemo ih...molim vas nemojte to da radite...", rekao je Mišković.

Prethodno je predsednik sudskog veća Vladimir Vučinić konstatovao je da se Mišković vratio sa puta u London.
"O, vi ste tu, vratili ste se, nisam imao prilike da vas vidim", rekao je Vučinić Miškoviću.

Vlasnik "Delte" je nastavio da negira optužbe koje mu se stavljaju na teret u vezi sa krivičnim delom zloupotreba položaja odgovornog lica i utaja poreza.

Suđenje, kao i na početku procesa, prate strani posmatrači - eminentni pravni eksperti, koje je dovela odbrana Miškovića, a kojima je obezbeđen prevod o trošku vlasnika "Delta holdinga". Oni nemaju nikakvu procesnu ulogu u postupku i suđenje prate kao javnost.

Na početku suđenja u novembru Miroslav Mišković je negirao optužbe da je sa saradnicima oštetio putarska preduzeća za više miliona evra i da je na taj način izvršio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, navodeći da je njegovo poslovanje u tom slučaju "primer kako treba da se radi".

On detaljno negira i krivično delo poreska utaja za koje je takođe optužen, tvrdeći da mu je to delo kasnije "nakačeno", jer je optužnica za zloupotrebu " tanka", da bi strani ambasadori i njegovi poslovni partneri videli da tu, ipak, ima nečeg. Nakon izlaganja odbrane, vlasnik "Delta holdinga" će odgovarati na pitanja branilaca, tužilaštva i suda.

Na optuženičkoj klupi u ovom slučaju su i Miškovićev sin Marko, vlasnik "Nibens grupe" Milo Đurašković i još osam optuženih za malverzacije za putarskim preduzećima.

Sud je obezbedio prevodioce za engleski jezik punomoćnicima firme "Hemsljd" sa Kipra, koja je u vlasništvu Miškovića, a koja u ovom slučaju jeste preduzeće od koga bi mogla da bude oduzeta određena imovina ukoliko se utvrdi krivica optuženih.

Poreska utaja je za mene najveća uvreda

Mišković je rekao da su optužbe za utaju poreza najveća uvreda u njegovom životu, jer je obaveze prema državi oduvek izmirivao.
“Moja kompanija je za poslednjih 10 godina platila porez od 1.8 milijardi evra. Porez je za mene svetinja i ove optužbe su besmislene i smešne”, rekao je Mišković u nastavku izlaganja odbrane.

On je istakao da u slučaju za koji je optužen “poreza nije ni bilo”, objašnjavajući da mu je najeminentnija američka kompanija KPMG uradila izveštaj prema kom “nema poreza koji treba da plati - jer u prenosu akcija nije ostvario kapitalni dobitak, pa poreska obaveza nije ni nastala”.

Mišković se takođe pozvao i na stavove Vrhovnog kasacionog suda, i Poreske uprave da kada nema kapitalnog dobitka nema ni poreske obaveze i upitao kako onda da se brani i od čega.
“Kad je porez u pitanju tu smo apsolutno postupili u skladu sa zakonom”, naveo je vlasnik Delte.

Prema njegovim rečima, poreski inspektor je 12. maja 2010. godine konstatovao da je porez njegove firme 100 odsto u skladu sa zakonom, a kasnije je posle krivicne prijave od 28. marta 2012. konstatovano drugačije.
“Imam utisak da je neko hteo meni, Marku i Delti da nanese velike probleme. U poslovnom ozbiljnom msvetu ko ne plaća porez, niko neće sa njim da radi, ni banke ni ozbiljne firme”, rekao je Mišković.

On je, međutim, naveo da, na sreću, i dalje sve svetske kompanije posluju sa Deltom, ali da ima puno problema da im objasni da nema poreske utaje.

Vlasnik najmoćnije kompanije u Srbiji trvrdi da je ceo proces protiv njega šteta za Srbiju, a ne za njega.
“Ne priliči da ja ovde kao najveći privrednik u Srbiji sedim u sudnici i učim poreske zakone, a ne znam ni od čega da se branim”, rekao je Mišković.

Prethodno je pozvao predsednika Srbije, Vladu i celo srpsko pravosuđe da ga zaštite i obezbede mu pretpostavu nevinosti, jer su on i njegova kompanija onemogućeni da normalno rade i poručio da ne namerava nigde da beži.

Nakon izlaganja odbrane, vlasnik Delta holdinga će odgovarati na pitanja branilaca, tužilaštva i suda.

Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeca za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara. Miroslavu i Marku Miškoviću i Milu Đuraškoviću na teret se stavljaju krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja.

Za oba dela zakonom je zaprećena kazna do 10 godina zatvora. Optužnica obuhvata i Rista Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihailovića, Dejana Jevtića, Zdravka Raša i Predraga Filipovića koji se terete za pomaganje u izvršnju krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica. Živojin Petrović i Jadranka Bardić optuženi su za krivično delo poreska utaja.

Svi optuženi su na saslušanju u istrazi negirali da su izvršili krivična dela, ali tužilaštvo smatra da su njihove odbrane usmerene na izbegavanje krivične odgovornosti, kao i da su opovrgnute iskazima ispitanih svedoka, pisanom dokumentacijom, kao i nalazom i mišljenjem sudskog veštaka ekonomsko-finansijske struke.

Vlasnik "Delta holdinga" pušten je 23. jula iz pritvora, koji mu je zamenjen jemstvom od 12 milona evra u dinarskoj protivvrednosti, a koje je uplatila njegova kompanija da bi se branio sa slobode. Miškoviću je privremeno oduzet pasoš i određena mera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja Policijskoj upravi za grad Beograd - PS Savski venac, svakog prvog radnog dana u mesecu.

Ista ova mera predvidena je i za njegovog sina Marka, kome je 7. oktobra ukinut kućni pritvor za jemstvo hipotekom na lokal vrenosti 3,3 miliona evra.

U kućnom pritvoru je ostao vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković, dok se ostali optuženi brane sa slobode. Miškoviću je, međutim, početkom decembra privremeno bio vraćen pasoš radi puta u London. Mišković je po povratku iz inostranstva sudu vratio putnu ispravu.