Snouden: Gore nego kod Orvela

Bivši službenik NSA Edvard Snouden poručio je u božićnoj poruci da deca danas odrastaju u svetu bez privatnosti, gorem od onog koji je zamislio Džordž Orvel.

.

"Dete rođeno danas će odrasti bez poimanja ideje privatnosti", kaže Snouden u video poruci koja je snimljena u Moskvi, a biće emitovana na britanskom "Kanalu 4".

Najpoznatiji svetski begunac, koji je dobio azil od Rusije, kaže da je Orvel upozorio na opasnosti modernih tehnologija, ali da je stvarnost gora od onoga o čemu je napisano u njegovoj knjizi "1984".

"Mikrofoni, video kamere, televizori koji nas posmatraju, to nije ništa u poređenju sa onim što imamo danas. Danas u svojim džepovima imamo senzore koji prate svaki naš korak. Razmislite o tome šta to znači za privatnost prosečnog čoveka", poručuje Snouden.

U svojoj "alternativnoj božićnoj poruci" Snouden navodi da je nakon objavljivanja poverljivih dokumenata svet saznao da su vlade stvorile opsežan sistem za masovno praćenje i prisluškivanje širom sveta, koji im omogućava da vide sve što običan čovek radi.

"Deca rođena danas neće znati šta znači imati trenutak samo za sebe, misao koja neće biti snimljena ili analizirana. To je problem, jer je privatnost važna. Ona nam omogućava da shvatimo ko smo i šta želimo da postanemo", rekao je Snouden.

Ličnost godine po izboru "Gardijana" smatra da je zadatak čovečanstva da postavlja pitanje o poverenju koje se daje tehnologijama i vladama koje tu tehnologiju kontrolišu.

"Zajedno možemo da nađemo bolji balans. Zaustavite masovno prisluškivanje. Podsetite vlast da je, ako žele da znaju kako se osećamo, pitanje uvek jeftinije od špijuniranja", rekao je Snouden.

Sredinom jula Snouden se lično obratio javnosti, prvi put od dolaska u Rusiju, kada je i najavio da će u toj zemlji zatražiti azil.

"Alternativna božićna poruka" se od 1993. godine emituje svakog Božića na "Kanalu 4" i kopira format godišnjeg obraćanja naciji kraljice Elizabete Druge.

Medđu onima koji su se prethodno javnosti u alternativnoj poruci obraćali su tadašnji predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad 2008. godine i popularni likovi iz crtane serije "Simpsonovi", Mardž i Liza Simpson 2004. godine.