Radulović: Proverićemo da li je neko isplatio 13. platu

Ministar privrede Saša Radulović rekao je danas da bi bilo neodgovorno da javna preduzeća isplate 13. platu i zaobiđu preporuku ministarstva da je ne isplaćuju, i da će biti provereno da li su neka od njih već to učinila.

.

Ministarstvo privrede preporučilo je juče rukovodstvima javnih preduzeća, javno komunalnih preduzeća, javnih fondova i agencija uvođenje mera maksimalne štednje i smanjivanja svih vidova rashoda koji nisu u funkciji izvršavanja redovnih registrovanih delatnosti i poslovnih aktivnosti.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je više javnih preduzeća tražilo saglasnost u vladi za isplatu još jedne trećine ili još jedne cele plate do kraja godine, a među njima - "Telekom", "Pošta", "Dunav osiguranje", "Kontrola letenja", prenela je RTS.

Radulović je danas ponovio da je pri izuzetno otežanim uslovima poslovanja u realnoj privredi neprimerena isplata 13. zarade za 2013. godinu kao i drugi izdaci za nagrade, poklone, troškove svečanosti i slično, povodom novogodišnjih i drugih praznika i sličnih manifestacija.

To je i sadržaj preporuke ministarstva.
"Mislim da ne bi bilo dobro da bilo ko pokuša da zaobiđe tu preporuku", izjavio je danas Radulovic novinarima na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

On je ocenio da građani Srbije teško zive, a da su zaposleni u javnim preduzećima u boljoj poziciji od drugih građana.

Na pitanje da li je tačno da su neka preduzeća već isplatila 13. platu, Radulovih je rekao da će to biti provrereno.

Zakon o radu ipak u januaru u Skupštini

Radulović je izjavio da veruje da će izmene zakona o radu ući u skupštinsku proceduru u januaru 2014. godine i da se nada da će se sindikati vratiti u pregovarački proces.

Radulović je Tanjugu rekao da su za sindikate vrata otvorena za nastavak učešća u razgovorima o tom zakonu.
"Guranje glave u pesak i nada da zakon nekako neće proći zaista nije ni realan, ni dobar za građane Srbije, ni za sve zaposlene koje zastupaju", naveo je Radulović.

On je ocenio da dugoročni boljitak zemlje zavisi od reformi koje će se sprovesti.
"Ako ne sprovedemo teške reforme odmah početkom 2014. godine, onda ne možemo da očcekujemo ni da će biti poboljšanja", ocenio je ministar.

Potrebno je, kako je naveo, voditi računa o tome da Srbija ima preko 700.000 nezaposlenih i da njihova prava moraju da se štite.
"Moramo da stvorimo uslove za otvaranje novih radnih mesta", dodao je on.

Prema navodima nekih medija, donošenje zakona o radu, koje je najavljeno za početak godine, trebalo bi da bude odloženo do proleća, zbog mogućih vanrednih parlamentarnih izbora.

Javna rasprava o izmenama zakona o radu je počela prošle nedelje, ali su otkazane javne prezentacije, zbog protesta sindikata, i trenutno se odvija putem sajta Ministarstva rada.

Sindikati zameraju što je javna rasprava zakazana u vreme praznika i strahuju da će predloženim izmenama zakona biti umanjena prava radnika, a zarade smanjene. Oni se ne slažu sa većinom predloženih rešenja koja su, kako tvrde, iako najpre dogovorena sa njima, kasnije izmenjena.

Srbiji za uspeh potrebni dobar tim i dobar lider

Za novu ekonomsku politiku i njen uspeh, Srbiji su potrebni dobar tim i dobar lider, rekao je Radulović.

"Da bismo imali dobar tim, mora da postoji i dobar lider. To je povezano i ne može jedno bez drugog", rekao je Radulović novinarima pred početak tribine na Fakultetu političkih nauka o tome šta je potrebno Srbiji.

On je ocenio i da su sastanci za studentima za njega uvek zadovoljstvo, jer mladi ljudi imaju velike planove i ideje.
"Pokušavam da im dam bolji uvid u to kako radi država, koji su njeni novi prioriteti i koja je nova ekonomska politika, i da dobijem od njih pitanja, kritike i pohvale", rekao je Radulović.

On je u obraćanju studentima predstavio projekte na kojima radi Ministarstvo privrede, kao i izmene koje se pripremaju za četiri ključna zakona - o radu, stečaju, privatizaciji i planiranju i izgradnji.

Ukazao je i na najveće probleme u srpskoj privredi, pre svega probleme sa preduzećima u restrukturiranju, subvencije i privatizaciju.