Na slobodi i poslednja članica grupe "Pusi Rajot"

Članica benda "Pusi Rajot" Nadežda Tolokonjinova je puštena iz zatvora zahvaljujući amnestiji zvaničnog Kremlja, tek nekoliko sati pošto je na slobodu puštena i njena koleginica Marija Aljohina, objavili su svetski mediji.

.

Odmah po puštanju iz zatvora u sibirskom gradu Krasnojarsku, Tolokonjinova je pred kamerama povikala "Rusija bez Putina!", preneo je Rojters.

Tolokonjinova i Aljohina su bile osuđene na dve godine zatvora zbog huliganizma jer su izvodile performans "pank molitva" protiv Putina.

Njima su zatvorske kazne trebalo da isteknu u martu, ali su amnestirane na Putinov predlog, jer su, kako je obrazloženo, obe majke male dece.

Treća članica benda Jekaterina Samucevič je oslobođena početkom ove godine pošto je uložila žalbu na presudu.

Aljohina je odmah po izlasku iz zatvora danas izjavila da je amnestija koju je odobrio ruski predsednik Vladimir Putin bio potez samo radi publiciteta i istakla je da bi više volela da je ostala u zatvoru.
"Mislim da ovo nije amnestija, nego skrnavljenje", rekla je Aljohina u izjavi za ruski televizijski kanal "Dožd", navodeći da se ta amnestija odnosi samo na mali deo zatvorenika.

"Mislim da ova amnestija ne predstavlja humanitarni čin, već da je svrha toga čist publicitet. Da sam imala izbor da odbijem da budem amnestirana, uradila bih to", istakla je Aljohina.