Info

Odlazak Ružice Sokić - dive srpskog glumišta

Velika filmska, pozorišna i televizijska glumica Ružica Sokić preminula je danas u Beogradu u 79. godini, saopšteno je iz Ateljea 212.
19.12.2013. - 12:37h

Rođena je 1934. u Beogradu kao kćerka trgovca i suvlasnika lista "Pravda" Petra Sokića (1893 - 1964). Još kao devojčica učestvuje u Dečjoj radio-dramskoj grupi Radio-Beograda, a godine 1958. diplomirala je glumu na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu. Kraće vreme bila je članica Savremenog pozorišta, da bi 1961. godine postala stalni član Pozorišta Atelje 212, gde je brojnim ulogama (prvenstveno savremenog i domaćeg repertoara) otkriti i potvrditi dar "rođene glumice“.

Igrala je na scenama skoro svih beogradskih pozorišta: u Narodnom pozorištu, Zvezdara teatru, Beogradskom dramskom, Gardoš teatru, KULT teatru, Otvorenom pozorištu studentski grad, Modernoj garaži, Pozorištu Slavija i dr.

Glumila je u oko 40 filmova; već za prvu ulogu ("Gorki deo reke“, 1965, J. Živanovića) nagrađena je Srebrnom arenom na festivalu u Puli.

Najveće uspehe ostvarila je glavnim ulogama pevačice u filmu "Kad budem mrtav i beo“ (Ž. Pavlovića, 1967) i prostodušne uličarke u filmu "Žuta“ (V. Tadej, 1973), za koju je u Puli nagrađena Zlatnom arenom, te sporednom ulogom majke kojoj sin gine u borbi u "Užičkoj republici“ (Ž. Mitrović, 1974), za koju je takođe nagrađena Zlatnom arenom.

Zapažena je i na televiziji (npr. komedije B. Crnčevića i A. Popovića, televizijske serije "Ceo život za godinu dana“, "Rađanje jednog naroda“, "Zanati“, „Samci“ i dr.).Bavila se i pedagoškim radom, vodila je klasu glume na Akademiji umetnosti Braća Karić (1996-2000).

POZORIŠTE (izbor): Hani (Ko se boji Virdžinije Vulf), Glorija (Tigar), Mileva (Krmeći kas), Gospava (Čudo u Šarganu), Baronica Šteten (Kod lepog izgleda), Ludmila (Grobljanska) Mir-Jam (Ranjeni orao), Žuta (Žuta), Julija Varadi (Korešpodencija), Patricija (Ženski orkestar), Valerija (Priče iz bečke šume), Hana (Iz života kišnih glista), Helena (Aveti), Šarlota (Bergmanova sonata), Meg (Lepotica Linejna), Maga (Balkanska plastika), Majka (Janez), Tijana (Velika drama), Žanka (Žanka), Meri (Dugo putovanje u noć)...

FILM: Zona Zamfirova, Tamna je noć, Pun mesec nad Beogradom, Tango argentino, Original falsifikata, Seobe, Oktoberfest, Već viđeno, Sava mala, Nije nego, Tesna koža, Leptirov oblak, Čuvar plaže u zimskom periodu, Užička republika, Ljubavni slučaj ili tragedija službenice P.T.T, Kad budem mrtav i beo, Marš na Drinu, Zvižduk u osam, Subotom uveče...

TV SERIJE: Jelena, Stižu dolari, Porodično blago, Lift, Gore-dole, Srećni ljudi, Policajac sa Petlovog brda, Metla bez drške, Vojnici, Vruć vetar, Majstori, Ceo život za godinu dana, Rađanje radnog naroda, Samci, Zanati...i mnogo TV drama.

NAGRADE: Dve Sterijine nagrade za glumu (1966, 1976), dve Zlatne Arene u Puli (1971, 1976), Sedmojulska nagrada za životno delo (1989), "Ćuran“ na Danima komedije u Svetozarevu (1974), "Zlatna kolajna“ na Festivalu monodrame u Zemunu (1981), "Kristalna prizma“ Akademije filmske umetnosti i nauke (1994), Statueta "Joakim Vujić“ (1998), Zlatni medaljon "Ljubiša Jovanović“ na Svečanostima u Šapcu (1999), nagrade “Jazavac u džaku” na TeatarFestu u Banjaluci, Nagrada za životno delo glumcu komičaru na "Nušićevim danima“ u Smederevu (2002), Nagrada za životno delo "Pavle Vujisić“ na Filmskim susretima u Nišu (2003) i Nagradu “Žanka Stokić” (2007), koja se dodeljuje glumačkoj ličnosti koja je "obeležila pozorišni život Srbije svojom stvaralačkom vrednošću i bogatstvom glumačkog izraza", Oktobarske nagrade grada Beograda, dobitnik "Dobričinog prstena“ - nagrade za životno delo, i brojnih drugih.

Tokom 2010. objavila je knjigu sećanja "Strast za letenjem".

Datum komemoracije i sahrane biće naknadno saopšten.

 

Kolege: Pozorišni gladijator i veliki umetnik

Odlaskom Ružice Sokić, srpsko pozorište i kultura izgubili su velikog umetnika i pozorišnog gladijatora, smatraju njene kolege.

Scenarista i dramski pisac Gordan Mihić, koji je napisao scenario za film "Žuta" iz 1973. u kome je Ružica Sokić igrala prostodušnu uličarku za koju je nagrađena Zlatnom arenom u Puli, rekao je Tanjugu da je smrt Sokićeve "veliki gubitak za sprsko pozorište".
"Veoma mi je žao. Bila je sjajna glumica i veliki umetnik", rekao je on.

Pozorišna rediteljka Ivana Vujić, koja je dugo i često sarađivala sa Sokićevom (Tri sestre, Play Popović...) nazvala ju je "pozorišnim gladijatorom".
"Bila je velika diva, velika pozorišna i filmska glumica koja je posvetila život pozorištu. Bila je pozorišni gladijator koja je živela za pozorište, volela pozorište, živela u pozorištu i sigurna sam da i sada na Elizejskim poljima igra neku ulogu", rekla je Vujić Tanjugu.

Beogradski mediji prenose i reagovanja teatrologa Jovana Ćirilova koji je za Sokić rekao da je "umrla jedna izrazita glumica sa naših prostora" koja je u farse Ace Popovića unela "onu složenu i protivurečnu meru gradskog i periferijskog", kao i glumica Gorice Popović i Dare Džokić koje su izuzetno pogođene vešću o smrti Ružice Sokić.