Ukrajina dobija od Rusije 15 milijardi dolara, jeftiniji gas

Rusija će uložiti 15 milijardi dolara iz svog rezervnog fonda u ukrajinske papire od vrednosti, a cena ruskog gasa za Ukrajinu će biti smanjena praktično za trećinu, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na pres konferenciji održanoj nakon Šestog zasedanja međudržavne komisije Rusije i Ukrajine, prenosi Interfaks.

.

"Imajući u vidu probleme u ekonomiji Ukrajine a koji su, prema mom mišljenju, povezani u velikoj meri sa svetskom ekonomskom krizom a u cilju podržavanja budžeta Ukrajine, Vlada Rusije donela je odluku da uloži u ukrajinske hartije od vrednosti deo svojih rezervi iz Fonda nacionalnog blagostanja u vrednosti od 15 milijardi američkih dolara", izjavio je ruski predsednik.
Iz ovog fonda u Rusiji se uglavnom finansiraju značajni infrastrukturni projekti i služi za slučaj ekonomske krize u samoj Rusiji.

U prisustvu predsednika Ukrajine Viktora Janukovica i predsednika Rusije potpisan je i aneks između ruskog Gasproma i ukrajinske kompanije Naftogaz Ukrajine kojim se omogućuje smanjenje cene ruskog gasa za Ukrajinu za praktično trećinu.

"Gasprom i Naftogaz potpisali su aneks koji Gazpromu daje mogućnost, koju on ima nameru da sprovede, da Ukrajini prodaje gas po ceni od 268,5 dolara za 1.000 kubnih metara. Do sada je ta cena bila oko 400 dolara", rekao je ruski predsednik nakon potisivanja.

Rusija i Ukrajina su potpisale i plan aktivnosti vezanih za regulisanje trgovinskih ograničenja u međusobnim uvozno/izvoznim odnosima za 2013/14. godinu sa ciljem da se podigne nivo trgovinske razmene, koji je ove godine pao za 14,5 odsto, prenose ruske agencije.

Rusija je najveći trgovinski partner Ukrajine sa udelom od 30 odsto u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni te zemlje.

Protesti u Kijevu

Dok ukrajinski predsednik boravi u Moskvi, poseta kojoj se oštro protivi opozicija, na Trgu nezavisnosti u Kijevu i dalje traju protesti koji su danas, prema ocenama ukrajinskim medija, dobili novi podstrek - okupljeni zahtevaju od predsednika da ne potpisuje ništa što bi moglo da Ukrajinu uvede u Carinsku uniju Rusije Belorusije i Kazahstana.

Na Trgu Nezavisnosti se može videti plakat na kome je napisano: „Janukoviču okreni avion nazad ka Evropi".

U Kijevu od 21. novembra pristalice opozcije protestuju protiv odluke Vlade Ukrajine da ne potpiše ŠP sa EU. Opozicija zahteva prevremene predsedničke i parlametarne izbore i ostavku Vlade.