Simoviću 20 godina za ubistvo svedoka saradnika

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na 20 godina zatvora pripadnika "zemunskog klana" Aleksandra Simovića zbog optužbi da je u junu 2006. bezobzirno ubio Zorana Vukojevića Vuka.

.

Osuđen je zbog optužbi za teško ubistvo iz osvete i koristoljublja, jer je Vukojević, koji je bio šef obezbeđenja vođe "zemunskog klana" Spasojevića, posle ubistva premijera Đinđića, pristao da sarađuje sa tužilaštvom i dobio status svedoka-saradnik u procesu za taj atentat, kao i u procesu protiv "zemunskog klana". Istom presudom osuđen je i za nedozovoljeno drzanje oružja na dve godine zatvora, ali je mu zakonskim odmeravajem kazni izrečena jedinstvena kazna od 20 godina zatvora. Njegov branilac Miloš Zeković rekao je Tanjugu da će se žaliti na presudu Apelacionom sudu u Beogradu. Simović već u požarevačkom zatvoru "Zabela" izdržava kaznu od 40 godina zatvora zbog devet ubistava i tri otmice koje je izvršio kao pripadnik "zemunskog klana", kao i zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića.

Vukojevićevo svedočenje je dovelo do otkrivanja i dokazivanja krivičnih dela koja su počinili pripadnici zemunske grupe, ali je izazvalo i motiv za njihovu osvetu, smatra Tužilaštvo za organizovani kriminal koje je podiglo optužnicu protiv njega.

Aleksandar Simović je dobio i dve godine zatvora zbog skrivanja oružja u stanu na Novom Beogradu u kom se, pored ostalih mesta, krio tokom višegodišnjeg bekstva.

On je tokom suđenja priznao da je skrivao oružje, ali je tvrdio da nije bilo njegovo, već, sada pokojnog, Zorana Povića Pove, koji je nastradao prilikom likvidacije Vukojevića.

U stanu u kome je uhapšen Simović pronađeni su revolver "Smit i Veson", automatska puška sa municijom, ručna bomba, kao i municija za "magnum" 357 kojim je izvršeno ubistvo Vukojevića.

Vukojević je status saradnika dobio 2003, ali je kasnije došao u sukob s Jedinicom MUP-a Srbije, za zaštitu svedoka, posle čega je izašao iz programa zaštite.

Prema optužnici, Simović, koji je u to vreme bio u bekstvu, zajedno sa Povićem i više NN lica, sačekao je Vukojevića ispred kuće u Zemunu u ulici Dragana Rakića 16.

Oni su ga savladali, ubacili u kola i odvezli na auto put Beograd-Šid, gde mu je Aleksandar Simović zadao više udaraca tupim predmetom u glavu, a potom pucao u njega iz "magnuma" kalibra 357 mm i pogodio ga u predelu glave grudi i vrata.

Mrtvog Vukojevića je zapalio i njegovo telo ostavio pored puta. Prilikom te otmice i komešanja u automobilu, Pović je ranjen, ali su ga ostali prevezli u Urgentni centar gde je preminuo.

Aleksandar Simović je mlađi brat Miloša Simovića koji je uhapšen u junu 2010. posle sedam godina bekstva, nakon sukoba sa Kalinićem.

Aleksandar je uhapšen 25. novembra 2006. godine u stanu u ulici Milentija Popovića 35 u Novom Beogradu. Sa njim je tada bila supruga Zorana.