Radi 20 godina kao učiteljica, a nikako da je zaposle

Učiteljica Aleksandra Igrutinović danas je protestovala ispred zgrade opštine Gornji Milanovac, jer više od 20 godina ne može da dobije stalno zaposlenje, zahtevajući da se utvrdi pravilnik na osnovu kojeg će biti regulisano zapošljavanje u prosveti.

.

Igrutinovićeva je, radeći na odredeno vreme, kao zamena za učitelje u selima širom rudničko-takovskog kraja i u gradu, sakupila 11 godina radnog staža, ali nikada nije uspela da zasnuje radni odnos na neodredeno vreme.

Ispred zgrade opštine okupili i njeni bivši daci, njihovi roditelji i nezaposleni i penzionisani prosvetni radnici.
Igrutinovićeva je rekla da se bori protiv nepotizma, političke podobnosti kao kriterijuma za upošljavanje i stranačkih veza, jer se time, kako ističe, obrazovani ljudi dovode do ruba egzistencije zbog toga što nemaju posao.
"Sa mnom su se poigravali direktori škola, upošljavali su pripravnike, članove partija koje su na vlasti i rođake uticajnih pojedinaca", navela je ona, ističući da su njoj davali otkaze, jer je "isteklo vreme na koje je primljena".

Aleksandra Igrutinović završila je Učiteljski fakultet i ima dva sina od kojih je jedan student, a drugi srednjoškolac, a cela porodica živi od plate njenog supruga.

Uprkos tome što je protest održan na samom ulazu u zgradu Opštine, niko od lokalnih čelnika, kojima se ona i pismeno obratila, nije izašao da razgovara sa učiteljicom.
"Ukoliko mi predstavnici lokalne samouprave ne pomognu da do 15. januara naredne godine dobijem parče hleba, počeću da štrajkujem glađu ispred ove zgrade", najavila je Igrutinovićeva.