Eksplozija na poligonu kod Čačka, dvoje poginulih

Dve osobe izgubile su život u eksploziji do koje je došlo prilikom njihovog neovlašćenog ulaska u fabrički poligon kopanije "Sloboda" u selu Miokovci, saopštila je "Sloboda" iz Čačka.

.

Oni su stradali juče, u popodnevnim časovima, kada su ušli u poligon radi sakupljanja sekundarnih sirovina i naišli na sredstva pripremljena za uništenje, a koja su ostatak od ispitivanja na poligonu.

Kako se navodi u saopštenju, došlo je do aktiviranja ubojnih sredstava, prilikom koga su dva lica smrtno stradala, a dva lica pobegla, što je utvrđeno pregledom video zapisa snimljenih kamerom na poligonu. Tela nastradalih pronašli su jutros radnici kada su došli na posao.

Poligon u Miokovcima ima fizičko-tehničko obezbeđenje, kao i video nadzor. Radnik obezbeđenja koji je tom prilikom bio na dužnosti registrovao je eksploziju, osmotrio teren i s obzirom da nije bilo požara obavestio je nadležne u "Slobodi" da je na poligonu sve u redu.

O ovom događaju obavešteni su nadležni istražni organi i predstavnici MUP-a, koji su izašli na mesto eksplozije na poligonu navodi se u saopštenju.

Direktor kompanije "Sloboda" Zoran Stefanović rekao je ranije Tanjugu da su NN lica ušla na poligon, verovatno radi krađe municije i da se dogodila nesreća kada su naleteli na neeksplodiranu granatu.

Na poligonu u Miokovcima, vrši se ispitivanje vojne bojeve municije i eksplozivnih sredstava.

Bošković: Poligon u Miokovcima nije vojni

Predstavnik Ministarstva odbrane Petar Bošković izjavio je da poligon kompanije "Sloboda" u Miokovcima, na kome su poginule dve osobe, nije vojni i da nije imao vojno obezbeđenje.

Bošković je u izjavim novinarima radi, kako je rekao, objašnjenja javnosti, rekao da se nesreća na tom poligonu dogodila juče popodne, prilikom pokušaja krađe ubojnih sredstava koja su bila namenjena za uništavanje.

Bošković, koji je načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, potvrdio je da su od četiri nepoznate osobe koje su neovlašćenjeno ušle u taj prostor, dve poginule, a dve pobegle.

On je, izražavajući saučesće porodicama nastradalih, naglasio da za tu nesreću nikakvu odgovornost ne snose vojni sistem i Ministarstvo odbrane.