Radulović: Novi zakon o radu početkom sledeće godine

Kada će se novi zakon o radu naći u skupštinskoj proceduri zavisi od razgovora predstavnika vlasti sa socijalnim partnerima, ali se, kako najavljuje ministar privrede Saša Radulović, njegovo usvajanje očekuje početkom sledeće godine. Rešavanje problema u javnim preduzećima biće jedan od prioriteta u 2014, osnivanje investicionih fondova krajem marta, najavio Radulović.

.

Radulović je rekao danas, na skupštinskom Odboru za finansije, da nacrt tog zakona postoji u Ministarstvu rada, da termin kada će se on naći u skupštinskoj proceduri zavisi od razgovora sa sindikatima i drugim vžnim učesnicima u tom procesu, i da očekuje da će novi zakon o radu biti usvojen početkom 2014.

On je istakao da je proces izrade novog zakona težak, da je "potrebno mnogo objašnjavanja", ali da je cilj da se omogući privredni rast i novo zapošljavanje.

Reforma javnih preduzeća prioritet u 2014.

Rešavanje problema u javnim preduzećima biće jedan od prioriteta u 2014. godini, najavio je Radulović, dodajući da nema razgovora o privatizaciji tih preduzeća. Radulović je rekao da javna preduzeća treba prvo postaviti na "zdrave noge" i u zavisnosti od toga doneti konkretan plan.

Prvi korak je, kako je naveo, da se utvrdi čime ta preduzeća raspolažu, i da se reši pitanje profesionalizacije menadžmenata, što će biti urađeno novim zakonom o javnim preduzećima. Nema rokova za rešavanje tih problema, a ministar očekuje pomake u njihovom rešavanju u 2014. godini.

Radulović je izjavio da će dve milijarde dinara biti izdvojeno za aktivne mere zapošljavanja za ljude koji će ostati bez posla u preduzećima u restrukturiranju. Tim amandmanom koji je predložila vlada, a prihvatio skupštinski Odbor za finansije, predviđeno je da se sredstva biti preusmerena iz Trazicionog fonda.

Od ukupno 20 milijarde dinara, 18 milijardi dinara biće izdvojeno za isplatu plata i otpremina, a preostali novac je namenjen za aktivne mere zapošljavanja.

Radulović je rekao da na programu aktivnih mera zapošljavanja radi Ministarstvo rada. On je dodao i da će se do kraja godine znati koliko će tačno novca biti potrebno za isplatu plata i otpremnina za radnike u preduzećima u restrukturiranju, ali da je prema projekcijama, ovaj iznos od 18 milijardi dinara maksimalan.

Poslanici opozicije kritikovali su što se ta sredstva nalaze na razdelu Ministarstva privrede, a ne Ministarstva rada, dok je ministar Radulović odgovorio da je to zbog toga što su sredstva namenjena preduzećima u restrukturiranju.

Poslanik DS Božidar Đelić imao je primedbu na to što je za aktivne mere zapošljavanja radnika preduzeća u restrukturiranju izdvojeno dve milijarde dinara, dok je za ostalih 760.000 nezaposlenih u Srbiji namenjeno samo 200 miliona dinara.

Poslanik LDP-a Bojan Đurić smatra da prvo treba primeniti postojeći zakon o javnim preduzećima i raspisati konkurse za direktore, sa čim se Radulović složio, ocenjujući da je moglo više da se uradi na promeni postojećeg zakonskog akta, ali da je "to političko pitanje i da ne želi u to da ulazi".
"U nekim konkursima u javnim preduzećima postavljeni su takvi uslovi da su možda mogli da navedu i ime i prezime," rekao je ministar i dodao da je potrebno postaviti jasna pravila i kriterijume.

Đelić kazao je da su pred stupanje na snagu novog zakona o javnim predućima postavljeni direktori kompanija "Pošta Srbije" Milan Krkobabić i Srbijagasa Dušan Bajatović i upitao Radulovića da li garantuje da će oni do polovine sledeće godine biti promenjeni.

Ministar privrede je rekao da je javni sektor katastrofalno vođen godinama, ali da postoji volja i želja da se to promeni.
"Ministarstvo će u 2014. godini pokušati da uradi maksimum i to će biti ocenjivano", naveo je Radulović, dodajući da je reforma javnih preduzeća težak problem, ali da mora da se reši.

Osnivanje investicionih fondova u Srbiji krajem marta

Radulović je izjavio je da očekuje da će prvi investicioni fondovi "venture capital" u Srbiji biti osnovani krajem prvog ili početkom drugog kvartala 2104. godine.

Prvi javni pozivi investitorima za učesće u tim fondovima biće objavljeni u januaru ili februaru sledeće godine, kazao je Radulović novinarima u pauzi sednice Odbora za finansije. Radulović je ukazao da su već razgovarali sa invetsitorima i da postoji zainteresovanost, kao i da je bitno napraviti plan projekata u koje bi se ulagalo.

On je podsetio da je vlada predvidela četiri milijarde dinara za podršku osnivanju tih fondova i dodao da bi ukupna dostupna stredstva za investicije mogla biti oko 100 miliona evra u 2014. godini.

Radulović je objasnio da taj model predviđa da država koinvestira 20 do 40 odsto kapitala, kao i da je taj fond namenjen inovacijama.