Počela ski sezona, očekuje se rekordan broj posetilaca

Tradicionalnom manifestacijom „Ski opening“ na Kopaoniku je zvanično otvorena skijaška sezona koja će, prema rečima, organizatora premašiti prošlogodišnji rekord od 110.000 skijaša.

.

Skijaški sezonu otvorila je najbolja srpska skijašica Nevena Ignjatović.

„Zahvaljujući sistemu za veštačko osnežavanje, skijanje je ove godine počelo još 27.novembra“ - rekao je danas novinarima direktor JP „Skijališta Srbije“ Dejan Ljevnaić i istakao da su staze odlično pripremljene.

„Prošle godine prihodi Skijališta Srbije bili su 30 odsto veći i to je bila najuspešnija sezona“ - ocenio je on i dodao da će u toku „Ski openinga“ za sve goste biti odobren popust na ski pas od 70 odsto, a u cilju promocije skijanja dece, popust za dečje ski paseve od 30 odsto će važiti tokom cele sezone.

On je posebno istakao da će svi oni koji su kupili godišnje ski paseve u Srbiji tri dana moći besplatno da skijaju i u Sloveniji ukazujći da se na taj način „povezujemo sa regionom i podižemo kvalitet usluga“.

Direktor MK Mountin resorta Nikola Avram podsetio je da je ta kompanija na Kopaoniku pre tri godine beležila 70.000 noćenja godišnje, a ove godine se očekuje 100.000 i više.

Beleži se i veći broj inostranih gostiju, naročito iz Rusije i Rumunije, a ski centar Kopaonik je, prema njegovim rečima, spreman i za sve turiste koji dolaze iz Zapadne Evrope.

On je dodao da će samo tokom „Ski openinga“, ovaj skijaški centar posetiti više od 10.000 gostiju.
„Mislim da smo stvarno najbolji u regionu i da sa velikim ulaganjima države u Skijališta Srbije i MK Mountin resorta, Kopaonik se u odnosu na pre tri godine ne može prepoznati. Napravili smo jedan veliki korak napred i nadam se da ćemo uskoro imati i aerodorom koji će biti mnogo bliži nama, tako da ćemo imati više inostranih gostiju“ – rekao je Avram na konferenciji za
novinare.

Da će ovo biti rekordna sezona moglo se oceniti još u septembru kada je počeo „ozbiljan buking“.
„Prošle godine ostvareno je 12.000 noćenja više u sezoni u odnosu na prethodni period, a ove godine očekujemo još 10.000 noćenja više“ – naveo je direktor MK Mountin resorta.

U sezoni će u funkciji biti 23 žičare i ski lifta sa preko 60 kilometara uređenih staza od kojih je preko 90 procenata pokriveno sistemom za veštačko osnežavanje.

Za avanturiste i tokom zime radiće adrenalinska vožnja, tjubing i bob na šinama, a o zdravstvenoj zaštiti skijaša brinuće tim lekara iz beogradskog Urgentnog centra Kliničkog centra Srbije u novootvorenom Trauma centru.