Vučić: Želimo najbolje odnose sa Crnom Gorom

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Beograd želi da ima najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom.

.

On je ocenio da između Srbije i Crne Gore sledi period dobrih odnosa, dodajući da će zvanicni Beograd uraditi sve da saradnja dve države bude za primer u regionu.
"Hoćemo najbolje moguće odnose, odnosno da takvi budu i u budućnosti. Hoćemo da svi znaju koliko je nama u Srbiji važna Crna Gora i da svi u Crnoj Gori znaju koliko je Srbija njima važna", kazao je Vučić.

On je Televiziji Crne Gore rekao da će zvanični Beograd sarađivati sa crnogorskim vlastima u interesu boljitka obe države.
"Da li je naš cilj dobar odnos sa Crnom Gorom? Ja mislim da jeste i nikoga neću da lažem da nije. A ako već jeste, onda mi poštujemo legalno izabranu vlast u Crnoj Gori i razgovaraćemo sa njenim predstavnicima i tu nema ništa da se krije", istakao je Vučić.

On je dodao da je legitimno to što ga zanima kako će da žive Srbija i Crna Gora, odnosno kako će da bolje žive građanina dve drzave.
"Ako mislite da Srbija i Crna Gora mogu da žive bolje tako što će jedni u klin, a drugi u ploču - onda niko neće imati boljitak", naveo je prvi potpredsednik Vlade Srbije.

Vučić je ocenio da je bilo potrebno prekinuti lošu nit u odnosima Srbije i Crne Gore.
"U Srbiji je ranije postojala neka vrsta ratne atmosfera prema svemu što je dolazilo iz Crne Gore, odnosno u svemu se videla kuhinja Podgorice, kao što se u Crnoj Gori u svemu videla kuhinja Beograda. I neka je samo deset odsto tačno od toga - opet je bilo previše, jer je samo kontaminiralo našu sadašnjost i budućnost . Mi smo rešili da to prekinemo", kazao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija nema nikog bližeg od Crne Gore, a i obratno, zbog čega dve države imaju obavezu da unapređuju odnose.
"Mi smo opredeljeni da prema Crnoj Gori imamo istinski prijateljski odnos, a ne lažni. Želimo da živimo u uređenim međusobnim odnosima, kako bi mogli da se fokusiramo na unapređenje kvaliteta života građana dve države. Želimo da sarađujemo u evropskim integracija, da više jedni drugima ne podmećemo noge, već da privlačimo strane investitore zajedničkim projektima", istakao je Vučić.

On je kazao da je odluka o nezavisnosti Crne Gore za njega bila tužna i teška vest, ali to je, kako je istakao, završena stvar, a na vlastima dve države sada je da sarađuju u korist i Crne Gore i Srbije.
"Mi poštujemo crnogorsku nezavisnost, njenu državnost i suverenitet. Srbija će biti pouzdan partner i prijatelj Crne Gore", naveo je prvi potpredsednik Vlade Srbije.

Vučić je istakao da se aktuelna vlast u Srbiji ne meša u unutrašnje političke odnose u Crnoj Gori, ocenjujući da je to fer i odgovoran odnos.

On je izrazio zadovoljstvo saradnjom Crne Gore i Srbije kada je reč o borbi protiv organizovanog kriminala. Vučić je dodao da je Srbija postala mesto stabilnosti u regionu, ocenjujući da to prepoznaju i drugi.