Grejanje uredno u celoj Srbiji, EPS spreman za zimu

U svim gradovima u Srbiji daljinsko grejanje je uredno, a Elektroprivreda Srbije je spremno dočekala hladi talas. Snabdevenost u prodavnicama odvija se bez problema.

.

Daljinski sistemi grejanja rade bez problema i grejanje je uredno u svim gradovima u Srbiji, izjavio je danas Tanjugu predsednik Udruženja toplana Srbije Milovan Lečić.
"Isporuka toplotne energije je u skladu sa spoljnim temperaturama", istakao je Lečić i naveo da toplane imaju zalihe energenata od tri do 20 dana, zavisno od grada do grada.

On je dodao i da je ukupan dug toplana sveden je na razumnu meru, ali nije precizirao koliko sada tačno iznosi.

U Beogradskim elektranama Tanjugu je rečeno da prvi sneg u prestonici takođe nije doneo nikakve problema kada je reč o radu tih elektrane i snabdevanja potrošača toplotnom energijom. Svih 15 toplana i 45 kotlarnica u Beogradu normalno rade i isporučuju toplotnu energiju potrošačima, navode u Beogradskim elektranama i dodaju da se korisnici snabdevaju radnim danima i subotom od šest do 22 časa, a nedeljom od sedam do 22 časa.

U Javnom komunalnom preduzeću "Novosadska toplana" Tanjugu je takođe rečeno da nema problema sa grejanjem.
"Snadbevanje toplotnom energijom je redovno, sve toplane funkcionišu i rade po redovnom režimu", kažu u JKP "Novosadska toplana".

Prvi sneg nije iznenadio EPS

Zamenik generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Životije Jovanović izjavio je danas u Jagodini da prvi sneg nije iznenadio EPS i dodao da ovo još i nije prava hladnoća.

"EPS je spreman za ovu zimu, zalihe uglja su dobre, vodotoci takođe i očekujem da nećemo imati ozbiljne probleme u snabdevanju kupaca, bez obzira kakva zima bude", rekao je Jovanović Tanjugu.

Dakle, EPS je potpuno spremno dočekao ovu grejnnu sezonu, dodao je Jovanović, koji je i odbronik Skupštine grada Jagodine.
"Ovaj prvi sneg, naravno, nije iznenadio, alo ovo i nije još prava hladnoća i veće hladnoće i veća opterećenja, siguran sam da će proći bez većih problema", rekao je Jovanović.

Snabdevanje prodavnica odvija se bez problema

Snabdevanje prodavnica u Srbiji danas se odvija normalno, bez obzira na loše vremenske uslove i obilne snežne padavine, potvrdili su Tanjugu predstavnici trgovinskih lanaca, koji ističu da su se na vreme pripremili za zimu.

Putevi u Srbiji su prohodni i količina snega na putevima nije dosegla nivo koji usporava saobraćaj, te nema zastoja u snabdevanju prodavnica Maksija i Tempa, potvrđeno je iz distributivnih cenatara Deleza.

Kako je rečeno Tanjugu u toj kompaniji, potražnja robe je za sada stabilna i zalihe u prodavnicama mogu da odgovore na potrebe potrošača, jer još uvek nisu počele intenzivne novogodišnje nabavke. U Delezu navode da su spremni da isporučuju svežu robu, poštujući pravila saobraćaja i u lošim vremenskim uslovima, ali su očekuju da će nadležne službe dobro odgovoriti na vremenske prilike koje, kako potvrđuje iskustvo, mogu brzo drastično da se pogoršaju.

U trgovinskom lancu "Univereksport" kažu da su pripremljeni dočekali situaciju sa snegom. Sve su prodavnice dobro snabdevene unapred, ali nema zastoja u dopremanju ni artikalala koji se naručuju dnevno, kao što su osnovne životne namirnice.

Oni su istakli da je "Univereksport", od kad su počele snežne padavine, pojačao onlajn ponudu proizvoda, koja uključuje dopremanje artikala na kućnu adresu, jer ima dosta potrošača, koji ne žele da izlaze u kupovinu, kada je loše vreme. Roba tim putem može da se naručijuje od 7 do 21 sat.

U "Idei", takođe, tvrde da nigde u Srbiji njihove prodavnice nemaju problema sa snabdevanjem, jer su se na vreme pripemile, s obzirom da distribucija nije centralizovana na nivou zemlje.

U kompaniji "Merkator-S" kažu da su svi prilazi maloprodajnim objektima "Rode" i "Merkatora" rano jutros očišćeni i pristupačni, kako potrošačima tako i dobavljačima. Snabdevanje objekata je kontinuirano i robe ima dovoljno, tako da se rad prodajnih objekata obavlja neometano, kažu u tom trgovinskom lancu.