Epidemija klostridije opet u užičkoj bolnici, na ortopediji samo hitni slučajevi

Načelnica epidemiologije užičkog Zavoda za javno zdravlje Aleksandra Andrić saopštila je danas da je u užičkoj bolnici bakterijom klostridijom zaraženo šest pacijenata, a još dva pacijenta su došla u bolnicu sa infekcijom ovom bakterijom, od kojih jedan iz Kliničkog centra u Beogradu.

.

"Na infektivnom odeljenju u izolaciji se nalaze četiri pacijenta u dobrom opštem stanju, od kojih će troje u ponedeljak biti otpušteni kući", rekla je na konferenciji za novinare infektolog Slađana Pavić.

Zavod za javno zdravlje Užice prijavio je 15. novembra Institutu "Batut" epidemiju bolničke bakterije klostridije na internom i odeljenju ortopedije užičke Opšte bolnice izjavila je direktorka Zavoda Biljana Mijović.

Načelnik hirurgije Radiša Cvijović izjavio je da je stanje pacijentkinje koja je zbog teških komplikacija izazvanih infekcijom klostridijom bila operisana sada bolje i da se ona još nalazi na hiruškoj intenzivnoj terapiji.

Načelnik ortopedije užičke bolnice Miroslav Jevtić rekao je da na odeljenju ortopedije od 27 pacijenata nema trenutno ni jednog sa simptomima infekcije bakterijom klostridijom.

Direktorka Opšte bolnice Užice Jelena Raković Radivojević naglasila je da je užička bolnica otvorena za sve pacijente i da epidemiološke mere nalažu da se samo ne rade operacije koje nisu hitne na odeljenju ortopedije, dok sve ostalo normalno funkcioniše.
"Nama nije zabranjen prijem novih pacijenta, a čak ni posete nisu zabranjene na odeljenju ortopedije i internom, osim u sobama izolacije gde se nalaze pacijenti koji su zaraženi bolničkom infekcijom", kaže Raković Radivojević.

Na današnjoj konferenciji za novinare rukovodstvo užičke bolnice istaklo je da je put prenošenja bolničke bakterije kontaminirana bolnička sredina i primena antibiotika.

Direktorka bolnice istakla je i da se u bolnici primenjuju sve mere pojačanog nadzora koje je Ministarstvo zdravlja naložilo još pre pola godine kada je u ovoj zdravstvenoj ustanovi, takođe, bila proglašena epidemija bakterijom klostridijom.
"Ovog puta u ceo proces uključena je i pravna služba bolnice tako da će, ukoliko se ustanovi da je uzrok ponovne pojave klostridije ljudski faktor, to osoblje biti procesuirano i sankcionisano", poručila je direktorka Opšte bolnice Užice Jelena Raković Radivojević.

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja donela je rešenje kojim je Opštoj bolnici Užice naložena mera zabrane prijema "hladnih slučajeva"- slučajeva koji nisu hitni, na odeljenju ortopedije zbog pojave infekcije bakterijom klostridija, saopšteno je ranije danas iz Ministarstva zdravlja.

Inspekcija je naložila i pojačano sprovodenje svih sanitarno- higijenskih i protivepidemijskih mera na svim odeljenjima.