BG: Trovanje dece u četiri škole

Najmanje 7 đaka OŠ "Milena Pavlović Barili" zbog trovanja hranom smešteno je u Dečju bolnicu u Tiršovoj, kaže Nada Macura. Pomoć su zatražili i nastavnici.

.

Deca su bila u produženom boravku.

Portparolka Hitne pomoći Nada Macura rekla je da je ta služba oko 16 časova prevezla petoro dece iz OŠ "Milena Pavlović Barili" u Višnjičkoj Banji, dok su dvoje dovezli roditelji. Ona je dodala da su se hitnoj pomoći tokom dana obraćali i roditelji dece iz tri osnovne škole sa Novog Beograda takođe zbog mogućeg trovanja hranom.

RTS javlja da je čak 50 dece iz škole iz Višnjičke Banje prevezeno u Tiršovu, a da je u produženom boravku bilo oko 90 učenika.

I Beta prenosi da je oko 50 dece i nastavnika osnovne škole "Milena Pavlović Barili" u Višnjičkoj Banji prevezeno je u Dečju bolnicu u Tiršovoj zbog trovanja hranom.

Profesorka razredne nastave u toj školi Aleksandra Albuk izjavila je za RTS da su se prve smetnje javile posle ručka, odnosno oko 14 sati, kada su deca počela da se žale na mučninu, povraćanje i dijareju.

Ona je rekla da su iz škole odmah pozvali roditelje i Hitnu pomoć, a nakon toga i Sanitarnu inspekciju, čiji predstavnici su uzeli uzorke hrane na pregled.

Prema njenim rečima, učenici su danas za ručak koji je serviran u 12 časova imali supu, špagete sa sosom od mlevenog mesa i jabuku.

Kako kažu u školi, nastavno osoblje jelo je istu hranu, a trovanje je konstatovano i kod direktorke škole, čije je zdravstveno stanje pogoršano.

U restoranu "Zlatna varoš", koji školu snabdeva hranom, kažu da oni isporučuje hranu za veliki broj škola, ali da su škole „Milena Pavlović Barili" i "Branko Radičević", gde su se deca otrovala, danas koristile i užinu od drugog dobavljača.

Sanitarna služba Gradskog zavoda za javno zdravlje sutra počinje detaljnu kontrolu hrane i uzroka, saopšteno je iz te ustanove.