Vilijam i Kejt krstili sina Džordža

Samo 21 zvanica prisustvovala je krštenju princa Džordža, koje je danas obavljeno u kraljevskoj kapeli u palati Sent Džejms, u centru Londona.

.

Odlučivši se za ceremoniju u krugu najbliže rodbine i kumova, roditelji tromesečne bebe, princ Vilijam i Kejt Midlton, pokazali su da žele da sačuvaju privatnost sina koji će jednog dana sesti na britanski tron.

Kako prenosi agencija Rojters, na krštenje malog Džordža pozvani su njegova prabaka i pradeda, kraljica Elizabeta II i princ Filip, njegov deda, princ Čarls sa suprugom Kamilom i njegov stric, princ Hari. Među prisutnima su bili i njegovi baba i deda sa majčine strane, Majkl i Kerol Midlton, kao i njegova tetka Pipa.

Ceremoniju je obavio Kanterberijski nadbiskup Džastin Velbi, koji je bebu, obučenu u repliku belog satenskog odelca iz 1841, krstio vodom iz reke Jordan, u kojoj se, po predanju, krstio Isus Hrist.

Za kumove, Vilijam i Kejt su izabrali šest prijatelja i Vilijamovu sestru od tetke i šampionku u konjičkom sportu, Zaru Filips, raskinuvši tako sa dosadašnjom tradicijom imenovanja kraljevskih zvaničnika na tu dužnost, s željom da Britancima pošalju moderniju sliku o sebi.

Ispred palate Sent Džejms danas su se okupili brojni znatiželjnici u nadi da će videti neke od gostiju prilikom dolasla u zvaničnu rezidenciju vojvode i vojvotkinje od Kembridža.
"Ovo nije državni već porodični događaj, i kraljevski par želi da Džordža zadrži što je moguće dalje od očiju javnosti kako bi rastao u normalnom okruženju", kazala je Klarisa Kembel, istoričarka monarhije na Anglija Raskin Univerzitetu, dodajući da i sama Elizabeta II želi da pokaže da kraljevska porodica nije sklona rasipništvu, posebno u sadašnjoj teškoj ekonomskoj situaciji.

Ceo događaj ovekovečio je fotograf Džejson Bel (44), najpoznatiji po portretima rokenrol zvezdi i holivudskih glumaca.

Bel je, takođe, bio zadužen da napravi i prvi zajednički portret četiri generacije kraljevske porodice u poslednjih sto godina. Na slici će se po prvi put naći kraljica sa njena tri direktna naslednika - Čarlsom, Vilijamom i Džordžom.

Nakon krštenja, zvanice su poslužene tortom i čajem u Čarsovoj i Kamilinoj rezidenciji, Klarens haus.