Srbi potpisali deklaraciju: Ostavke gradonačelnika i prekid komunikacije sa Prištinom

Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice podneo ostavku. Potpisana i deklaraciju, koja sadrži četiri tačke, po kojima se prekida komunikacija s Prištinom.

.

Danas su zakazane vanredne sednice četiri srpske opštine: Severna Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zubin potok i Zvečan. Na sednici u severnoj Kosovskoj Mitrovici gradonačelnik Goran Rakić podneo ostavku. Na sednici skupštine severne Kosovske Mitrovice potpisana je i deklaracija kojom se prekida svaka komunikacija sa vlastima u Prištini.

Kako je saopšteno na konferenciji za medije, nakon završetka vanredne sednice, u deklaraciji su u četiri tačke navedeni razlozi odluke o napuštanju funkcija i svake komunikacije s vlastima u Prištini.

Kako tačka jedan navedeno je da je takva odluka donesena zbog uvođenja nehumanih taksi od 100 odsto na srpsku robu, čime je kosovskim Srbima ugroženo pravo na život, lečenje i opstanak i što vodi u još dublju krizu.

U drugoj tačci je navedeno da se deklaracija potpisuje zbog kontinuiranog nasilja, prebijanja Srba, neosnovanih hapšenja i pokušaja ubistva Milana Radoičića, što takođe ugrožava pravo na život Srbima na Kosovu.

Pod tačkom tri navodi se kršenja svih međunarodnih sporazuma, od Rezolucije 1244, Briselskog sporazuma, kao i CEFTA sporazuma, a pod tagčkom četiri ističe se da se odluka donosi zbog prištinskog kršenja sopstvenih pravnih akata po kojima se moraju poštovati prava Srba.

Obrazloženo je i da se ovakav njihov postupak ne treba tumačiti kao nespremnost da se oni brani spospstveni narod.

Na sednici skupštine opštine Severna Mitrovica, prisustvovalo je 15 odbornika, a odbornici SDP-a, Ksenija Božović i Marko Jakšić nisu bili prisutni.

Kako javlja KoSSev, sednicu su organizovali predsatvnici Srpske liste, a u podne se očekuje i protest zbog mera Prištine da se takse na robu iz Srbije podignu za 100 odsto.

Inače, nagoveštaj ovakvog razvoja situacije dao je jutros direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić koji je izjavio da su ga predstavnici Srba s Kosova obavestili da napuštaju funkcije gradonačelnika srpskih opština, odnosno da se povlače sa svih funkcija, čime praktično prestaje komunikacija za prištinskim vlastima.

U međuvremenu, Tanjug javlja da je danas su sud u Kosovskoj Mitrovici, sa sudskim jedinicama u Zubinom Potoku i Leposaviću i sve sudije i radnici tih sudova prestali sa radom danas u 9 sati.

Oni su se na taj način solidarisali sa građanima i protestima koji se organizuju zbog mera Priština i kršenja ljudskih prava Srba na KiM. Predsednik suda Nikola Kabašić uputio je pismo šefovima međunarodnih misija i pojedinim uticajnim ambasadama na KiM.

Izvor: Prva Tv / B92.net