Rakić: Da se Rosu nije povukao vodio bi se rat

Gradonačelnik Kosovske Mitrovice izjavio za TV Prva da su jutros u tom gradu uhapšene tri osobe, Srbin kosovski policajac i još dvojica građana, Srba.

.

On kaže i da nema nikakve informacije u kom su pravcu oni odvedeni, ali je rekao i da je su uhapšeni, prilikom privođenja brutalno pretučeni.

On je ponovio da su pripadnici Rosu upali rano jutros u severni deo Kosovske Mitrovice . Akcija sprovedena na više lokacija.

Rakić kaže da su pripadnici Rosu upali u stanove Dragiše Markovića, policajca, i dvojice građana severnog dela Kosovske Mitrovice Saše Ćuričića i Miloša Rošića. Prema njegovim rečima izgovor im je bio da hapse zbog pronalaska osumnjičenih za ubistvo jednog od lidera Srba Olivera Ivanovića. Međutim, Rakić sumnja u tu verziju jer smatra da je reč o skretanju teme od jučerašnjih događaja.

"Da se nisu povukli na ulicama bi se vodio rat", dodao je on za TV Prvu.

On je rekao da je pozvao Kfor da dođe u severni deo Kosovske Mitrovice i da objasni narodu to što su juče rekli da sve drže pod kontrolom i da nema pomeranja snaga pripadnika Rosu.

Za to vreme na Trgu kod spomenika caru Lazaru okuplja se veliki broj građana koji su, kako kaže Rakić, uznemireni zbog jutrošnjih dešavanja. Rakić je pozvao građane na uzdržanost.

Takođe, kazao je i da je sazvana hitna sednica kriznog štaba, kao i da se telefonom čuo s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Dodao je da poziva sve međunarodnu zajednicu i državne organe Srbije da ih zaštite od "terora Prištine".

Podsetimo, situacija je napeta od kada Kosovo nije uspelo da postane član Interpola. Dan nakon glasanja u Dubaiju, Priština je odlučila da podigne takse na robu iz Srbije i BiH za čak 100 odsto, što je izazvalo niz posledica.

Srpska roba više ne stiže na Kosovo, kamioni se vraćaju s administrativnih prelaza, održana je hitna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, a kosovski Srbi su juče došli u Beograd i razgovarali s Vučićem.