Čović: Možda bolje da nema Kfora, pa da rešimo taj problem

Nebojša Čović izjavio za TV Prva da kosovski Albanci ne bi mogli da izvedu jutrošnju akciju bez podrške sa strane. "Ništa se ne dešava bez znanja Vašingtona".

.

Nekadašnji predsednik Koordinacionog tela za Kosovo izjavio je, gostujući u Jutarnjem programu TV Prve da je upozoravao da će se sprirala provokacija na Kosovu nastaviti.

"To je ta tehnologija. Napravite novi problem, a sve prothodno gurnete u stranu. Ko se još seća sada 'žute kuće', Briselskog sporazuma, ZSO, suda za zločine oVK", istakao je Čović.

To je, kako objašnjava, svojevrstan protisak na EU, a sve to funkcioniše po principu da se onda iz Brisel azvove Srbija kojoj se kaže da treba da popusti.

Na pitanje da li su kosovski Albanci jutrošnju akciju hapšenja u severnom delu Kosovske Mitrovice mogli da izvedu sami, odnosno da li za takve akcije imaju podršku sa strane, Čović kaže: "Oni ne mogu ništa sami. Sve je to kreirano, u širem p oujmu gledano, iz međunarodne zajednice, a ako suzimo iz Amerike."

.

Podsetimo je da se sve što se dešavalo na Kosovu nije dešavalo bez znanja te međunarodne zajednice pa samim tim i Vašingtona, koji imaju svoje predstavnike na Kosovu a opet se, kako kaže, dogodio 17. mart. "Vas dvoje ste bili u Bondstilu, znate kako je tamo", kazao je on voditeljima Jutarnjeg programa Jovani i Srđanu. Ne može se to izgraditi tako brzo i jasno vam je koliko je to ozbiljna stvar, objasnio je Čović.

On kaže da Srbija u svakom trenutku zna šta se dešava na celoj teritoriji Kosova i informacije koje je juče izneo predsednik Srbije opomeranju albanskih snaga su proverene. Ponovio je da se na Kosovu ništa ne može dogoditi bez znanja Vašingtona.

Na pitanje šta moćemo dalje da očekujemo, Čović kaže da je reč o smišljenoj provokaciji i da bi jednog dana moglo da se desi da kosovske snage dođu i zauzmu administrativne linije, a tada bi nastao, kako kaže, ozbiljan problem, jer bi onda morale da reaguju oružane snage Srbije.

Čović kaže i da neočekuje nikakvu specijalnu reakciju Kfora na jutrošnja dešavanja. Kazaće da je sve u redu, kao i do sada. Kaže i da bi možda bilo i bolje da Kfora nema na Kosovu jer bi onda mogli da rešimo konačno problem. Na pitanje kako, kaže da se Priština do sada uvek krila iza moćnijih sila, a kada ne bi bilo Kfora bili bi u drugačijoj situaciji.