Pre odlaska na rad u inostranstvo informišite se o svojim pravima da ne biste iskusili gorku priču naših radnika u Slovačkoj

Velika grupa naših radnika u slovačkom gradu Trnava ostala je bez posla, i bez para. Slovačka agencija koja ih je angažovala za rad u fabrici, zatvorena je već sedam dana. Poslodavci su obećali da će ih isplatiti, dok srpski radnici mole za pomoć državu Srbiju. Zašto naši državljani odlaze da rade u inostranstvo bez ugovora? Da li država može da zaštiti naše radnike u inostranstvu? O tome se u „Jutru sa Jovanom I Srđanom“ pričalo sa Svetlanom Ljubinčević, direktorom pravne službe Unije poslodavaca i Zoranom Mihajlovićem, sekretarom Saveza samostalnih sindikata.

.

Radnici koji odlaze da rade u inostranstvo trebalo bi da se informišu o minimumu svojih prava. U Ministarstvu rada treba da vide ko je taj poslodavac, da zaključe ugovor o radu. A ako im se takav ugovor ne nudi, onda je to malo naivno, mišljenje je Svetlane Ljubinčević.

Danas svako može da napravi agenciju za zapošljavanje u inostranstvu, kaže Zoran Mihajlović. Problem je u tome što se naši ljudi najčešće javljaju Savezu samostalnih sindikata onda kada zapadnu u problem.

Kakve su sve preporuke Jovanovih I Srđanovih sagovornika, na koji način bi trebalo radnici da se zaštite, pogledajte!