Tanja Vojtehovski: Da ja sednem sa ljudima koji pozivaju na moje hapšenje, meni nije problem, ali tako se ne rešavaju stvari

Sindikat jedne državne firme traži hapšenje novinarke Tatjane Vojtehovski. U "Jutru sa Jovanom i Srđanom", gostovala je autoka emisije "Život priča" i državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović, koji je rekao da Ministarstvo osuđuje svaku pretnju, svaki pritisak i svaki udar na slobodno novinarstvo. Ko sve danas u Srbiji sebi daje za pravo da preti novinarima i koliko su predstavnici "sedme sile" ugroženi samo zato što rade svoj posao? Da li bi novinari trebalo da imaju status službenog lica?

.

U prošloj sezoni emisije "Život" priča emitovane su dve epizode o nesreći u fabrici u Lučanima u kojoj su u julu prošle godine živote izgubili Milojko Ignjatović i Milomir Milivojević. U ovoj sezoni emitovana je još jedna emisija u kojoj je gost bio jedini svedok nesreće, Marko Mitrović, kolega koji je sa poginulim radnicima bio u magacinu. On je govorio o "lažnom svedočenju" i pritiscima koje je trpeo. Danas članovi sindikata organizuju jednočasovni protest, a neki od njih traže hapšenje novinarke.

"Kao državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja i samo Ministarstvo, svaku pretnju svaki pritisak, svaki udar na slobodno novinarstvo mi najoštrije osuđujemo, ali mi nemamao instrumente da u pravom smislu te reči zaštitimo novinare. Mi kažemo da svako u takvoj situaciji treba da se obrati policiji koja stvar procesuira do tužilaštva, a mi tražimo od tužilaštva da javno objavi rezultate tog procesuiranja. To što neko želi da hapsi novinare je apsolutno nedozvoljivo i nedopustivo, a to što hoće da štrajkuje, pretpostavljam da je po zakonu. Ja sam po prirodi legalista, volim i želim da se držim zakona. Srbija je uređena zemlja, gde se poštuje vladavina prava. Neka svako radi svoj posao problema neće biti", kazao je Aleksandar Gajović, državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja u Jutarnjem programu Prve televizije.

.

Na pitanje ko treba da reaguje u ovoj situaciji on kaže „da može da reaguje država, a može i ugroženi novinar“. Gajović je predložio kao rešenje medijaciju.

Tatjana Vojtehovski je kazala da je „Ministarstvo odbrane izdalo saopštenje da podržava aktivnosti sindikata“.

„Ministarstvo odbrane, odnosno država, naziva javni poziv za hapšenje jedne novinarke apelom na medije. Kažete da treba da odem u policiju, koga ja da tužim – ministarstvo odbrane, državu? Kako da se čuje druga strana, da se napravi medijacija? Da ja sednem sa ljudima koji pozivaju na moje hapšenje, meni nije problem, ali tako se ne rešavaju stvari“, navela je Vojtehovski.

„Vi lično stvarate klimu da potpuno okej da postoje podobni i nepodobni novinari, da je potpuno okej da se novinarima nešto dogodi, čovek koji je izjavio „nije dužnost Ministarstva da osudi svaki napad na novinare“, dodala je.

Gajović je rekao da on „ne deli novinare i ne pravi razlike između slučajeva“.