Info

Bura zbog Bajage: Scena bi trebalo biti scena, a ne da se politika meša u to

Vest da su se hrvatska udruženja veterana pobunila protiv nastupa srpskog pevača na Danima piva u Karlovcu i da su sprečili održavanje koncerta brzo se raširila.To piše zagrebački portal "Indeks" o "zabranjenom" nastupu Bajage u Karlovcu.
12.08.2018. - 10:02h
Foto screenshot
Foto screenshot

Hrvatski medij pitao je Zagrepčane šta misle o takvoj odluci, imaju li nešto protiv nastupa srpskih pevača u Hrvatskoj i smatraju li da bi branitelji trebalo da imaju uticaj na kulturna dešavanja.

"Kao prvo bez teksta sam, kao drugo već sam ljuta. Ovo mi je prvi dan u Zagrebu nakon dve godine i dobijem ovakvu informaciju. A nedavno je bio problem i u Splitu s Hladnim pivom. Prave nam od države džamahiriju, zato se i selimo", rekla je jedna emigrantkinja u poseti domovini.

"Scena bi trebalo biti scena, a ne da se politika meša u to. Neka svira ko god hoće i gde hoće. Samo da nije baš na nacionalnoj bazi", rekao je jedan mladić.

"Ja mislim da svako ima svoj krug koji ga podržava, a oni kojima to smeta ne moraju ga doći slušati", kaže jedna Zagrepčanka.

"Naši nastupaju u Srbiji, pa čemu onda uopšte gledati na to koje je neko nacionalnosti", mišljenje je jedne devojke.

"Nisam ni za kakve zabrane, ni Tompsona, ni Bajage, ni bilo koga drugoga", rekao je jedan gospodin koji je u startu naglasio da je njemu kao katoliku tolerancija najvažnija vrednost.

Oko uticaja branitelja, mišljenja su podeljena.

"Ja mislim da branitelji u našem društvu imaju previše uticaja na sve", rekao je jedan čovek, dok je njegova sugrađanka imala drugačije mišljenje: "Ja mislim da da, zaslužili su."

"Mislim da ne. Rat je davno prošao, sad bi trebalo biti mira", bilo je još jedno mišljenje.

"Njih ne treba pitati jer im tako dajemo preveliku moć. Hoće li oni onda odlučivati šta će deca učiti u školi?", zapitao se jedan građanin.

"Ne. Neka se drže rata, neka se drže prošlosti, neka budu ono što jesu - branitelji, a ne da se mešaju u stvari koje nemaju veze s njima. Kažem to s poštovanjem prema njima, i moj je otac bio branitelj", rekao je jedan mladić.

"Definitivno ne. Oni jesu nama nešto dali, ali sad mi imamo male plate jer oni imaju velike penzije", bilo je još jedno mišljenje.

"Bitno je da imamo šta jesti, a ne da branimo stalno nešto. Nemamo mi šta više da branimo", zaključio je jedan Zagrepčanin, piše "Indeks".

Slučaj "Bajaga i branitelji": Pritisak ili "nije zakazano"

Uprkos najavama iz aprila da će Bajaga nastupiti na manifestaciji "Dani piva" u Karlovcu, u zvaničnom programu na veb sajtu izostalo je ime srpskog izvođača.

Menadžer "Bajage i Instruktora" Gane Pecikoza demantuje da su uopšte zakazali koncert u Karlovcu.

"Niko nije mogao da otkaže nešto što nije ni zakazano. Bili smo u pregovorima oko nastupa 'Bajage i Instruktora' u Karlovcu, međutim, oni su se odlučili za drugu soluciju. Nijedan ugovor niko nije potpisao sa organizatorima, tako da je nemoguće da otkažemo nešto za šta nismo bili angažovani. Apsolutno je pravo svakog organizatora da dovede muzičare koje on želi. Nama je važno da sutra imamo veliki koncert u Puli, koji, eto, nikakvi branitelji nisu probali da spreče", rekao je Pecikoza za Tanjug.

Hrvatski mediji su ranije danas došli do nezvaničnih saznanja da je koncert Bajage otkazan zbog pritiska hrvatskih branitelja.

Na početnoj stranici zvanične veb prezentacije ove manifestacije, umesto Bajage je za 3. septembar najavljen nastup hrvatske grupe "Hladno pivo".

Međutim, na početnoj strani veb sajta "Dana piva" u Karlovcu i dalje stoji video snimak objavljen na "Jutjubu" aprila ove godine u kojem je Bajaga predstavljen kao deo programa. Ovom video snimku može se pristupiti isključivo preko veb sajta manifestacije, a ne pretragom na "Jutjubu".

Pod kategorijom "novosti" na ovom veb sajtu nalazi se i vest od 27. aprila - "Objavljena imena glazbenika za 2018. godinu!" - u kojoj se navodi da će Bajaga nastupiti četvrtog dana ove manifestacije u Karlovcu.

Čak se i u video snimku objavljenom na "Jutjubu" pre samo dva dana nalazi najava za nastup srpskog izvođača.

Sudeći po dostupnim informacijama na veb sajtu manifestacije otkazivanje Bajaginog nastupa jedina je promena u ovogodišnjem programu.

Ostali izvođači, Maja Šuput, Mladen Grdović, Jelena Rozga, Miroslav Škoro, Petar Grašo, Željko Bebek, Jole, Mate Bulić i "Tamburaška noć" nastupiće po već određenom programu koji je dostupan od aprila ove godine.

Razlog ove izmene je, prema nezvaničnim saznanjima radija "Mrežnica", a što je preneo hrvatski portal index.hr, pritisak udruženja hrvatskih veterana.

Predstavnik udruženja hrvatskih veterana Petar Banić izjavio je da "nema komentar" na tvrdnje radija "Mrežnica", dok se zvaničan odgovor grada Karlovca i dalje čeka, navodi portal Indeks.hr.

Taj portal podseća da je Bajaga u Karlovcu nastupao dva puta 2011. godine.

Izvor: b92.net / tanjug