Jeziva ispovest novinarke: "Silovali su me svakodnevno, i dalje ih sanjam"

Novinarka koja je preživela otmicu, mučenja i silovanje u Somaliji otkrila je kako je izgledalo 15 meseci pakla u zatočeništvu, kao i zašto je odlučila da ne oduzme sebi život.

.

Amanda Lindaut napunila je 26 godina kada je odlučila da ode na put u ratom razorenu zemlju na istoku Afrike 2008. godine. Tamo je oteta, zajedno sa tadašnjim dečkom, fotografom Najdželom Brenanom, piše Metro.

Njihovi otmičari, naoružani kalašnjikovima, tražili su njihovim porodicama oko million i po evra za otkup, uz pretnju kako će, u suprotnom, da im odseku glave.

Deset godina kasnije Amanda Lindaut je rešila da govori o ovom događaju.

"Sećam se da sam najpre pomislila - možda je ovo samo pljačka. Čak sam i naivno mislila da pričom mogu da se izvučem iz svega", rekla je ona.

"Kandaska i australijska vlada ne plaćaju otkupe. Ja dolazim iz siromašne porodice, a ni Najdželova porodica nije bogata. Tada sam shvatila da je to tek početak", ispričala je.

U sledećih 15 meseci par je doživljavao svakodnevna premlaćivanja, izgladnjivali su ih, a nakon što su ih razdvojili, počeo je pravi pakao za Amandu Lindaut.

"Silovali su me na dnevnom nivou. Bilo je užasavajuće. Kako je vreme prolazilo, uslovi su bili sve gori", priča novinarka.

Ona je ranije radila u Bagdadu i Avganistanu, pa joj nasilje svakakve vrste nije bilo strano. Međutim, ovo je bilo neizdrživo.

"U jednom trenutku sam pomislila kako ću da uzmem žilet, prerežem sebi vrat i završim ovu muku".

Međutim, tada je ugledala prizor zbog kojeg je odustala od ove namere.

"Dok je svitala zora, nešto mi je privuklo pažnju. Ugledala sam ptičicu kako veselo skakuće i pomislila da je to znak. Ta ptica je bila glasnik. Odustala sam od toga. Želja da sebi oduzmem život je nestala i nikada se više nije vratila. Neverovatan osećaj preplavio je moje telo. Odlučila sam da preživim bez obzira na sve i rekla sam samoj sebi: Ponovno ću biti slobodna i ponovno ću videti svoju porodicu", priseća se Lindaut.

Konačno, posle 460 dana zatočeništva, par je pušten nakon što su njihove porodice nekako uspele da sakupe novac za otkup.

"Prošla sam neverovatno putovanje. Videla sam najgore od ljudi, da bi videla i najbolje od ljudi. Australijanci koji uopšte nisu poznavali Najdžela i mene skupili su novac za našu slobodu", istakla je ona.

U junu je Ali Omar Ader, čovek koji je organizovao otmicu, osuđen na 15 godina u kanadskom zatvoru. Na suđenju je Amanda Lindaut svedočila i otkrila kako se i dalje budi noću i ima noćne more.

"Godinama nisam mogla da verujem da sam napokon slobodna. I dalje sam mislila da sanjam i da ću da se probudim okovana lancima u mračnoj sobi", rekla je ona.

Novinarka je napisala knjigu o svemu što je prošla, kao i njen tadašnji momak, sa kojim više nije u dobrim odnosima.

.

Izvor: b92.net