Prevara još jedne turističke agencije iz Srbije: Đaci ostali ispred hotela u Španiji. Ovo su posledice...

Đaci iz Srbije koji nisu mogli da uđe u hotel u Ljoret de Maru u Španiji trebalo bi danas da krenu za Beograd.

.

To je rekao ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljaji gostujući na RTS.

Ljajić je istakao da ceo slučaj nema veze sa turizmom i da je "malo reći da je reč o prevari".

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kazao je da će turističkoj agenciji "B2R" biti oduzeta licenca, jer je prevarila beogradske gimnazijalce kojima nije uplatila smeštaj u špаnskom letovаlištu Ljoret de Mаr gde su došli nа odmor.

Ljajić je za RTS izjavio da je osobi koja se nalazila na licu mesta sa učenicima oduzeta licenca pre nekih mesec dana i da je on, da bi organizovao putovanje, našao agenciju koja regularno posluje.

Kako je naveo, oni su zajedno učestvovali u prevari roditelja i dece.

Ministar je apelovao na putnike da uvek imaju ugovor o putovanju i da ne pristaju ni na kakve priznanice da su uplatili neka sredstva, jer na osnovu ugovora mogu da se sprovode postupci.

U ovom slučaju, kako je rekao Ljajić, na sreću postoje priznanice da su roditelji uplatili novac, ali šteta je mnogo veća i tiče se imidža agencija i turizma.

Ljajić je rekao da će po važećem zakonu agenciji biti oduzeta licenca ali da tu ima posla i za druge nadležne organe, ne samo za turističku inspekciju.

On je dodao da se vodilo računa da se ne ugase male agencije, ali da ce morati da se uvede red i da se pooštre uslovi kako bi u biznis ušli samo oni koji znaju da rade taj posao.

"Ne može svako kome padne na pamet da osnuje agenciju sa jednim ili dva zaposlena da uzima ovolike pare a mi posle da jurimo osiguravajuća društva da se ta sredstva nadomeste, a neko je zaradio novac od klasične prevare", rekao je Ljajić.

On je naveo da se razmišlja o mogućim zakonskim rešenjima koja bi mogla da uključuju veće garancije i veći keš depozit za osnivanje agencija koji bi mogao da bude minimum 10.000 evra.

Ministar Ljajić kaže da je postojeći zakon po evropskim standardima, ali da ne postoji društvena svest i da se zato dešavaju prevare.

On je apelovao na građane i da se što više informišu pre odlaska na putovanje i uplate aražmana, da vide s kim imaju posla i da li je nekome oduzeta licenca, ističući da je potrebno odvojiti žito od kukolja.

Kako prenose mediji, ekskurziju je, u privatnoj režiji organizovala profersorka istorije u dogovoru sa učenicima i njihovim roditeljima. To je potvrdio i Dejan Josipović, direktor Devete beogradske gimnazije, koji kaže da ova škola ne organizuje ekskurzije tokom raspusta.

Kada su stigli u hotel u Ljoret de Mar, na recepciji im je rečeno da njihov boravak nije plaćen.

Izvor: B92.net