Posle Slovenije i Hrvatske, haos i u Crnoj Gori, a nevreme se očekuje i u Srbiji

Olujni vetar pogodio je Boku Kotorsku, a u Herceg Novom pijavica je "zakačila" Meljine,Pode i Kamenare gde su najveća oštećenja na kućama, objektima i stablima.

.

Stravično nevreme pogodilo je i Sloveniju i Hrvatsku, a očekuje se pljuskovi i grmljavine očekuju se danas i u Srbiji.

Kako javlja RTCG, uočena je još jedna pijavica iznad Luštice, koja je krenula ka Budvi. Kratkotrajno nevreme je sinoć zahvatilo i Tivat i oštetilo je dva manja aviona koja su bila parkirana na platformi Aerodroma Tivat.

Meljine su po prvim nalazima sa terena hercegnovske Komunalne policije najgore prošle. Kako prenosi Radio Jadran i dobar deo Bolnice Meljine je stradao i kako navode tamo je sada skoro vanredno stanje.

"Potpuno je demolirana pumpna stanica, kvantaška pjaca, velika su oštećenja i na vatrogasnom domu, porušeni su bilbordi, stambeni objekat je stradao iznad Bolnice Meljine, kao i ograda bolnice. Više ne postoji ni auto perionica čiji su elementi završili u potoku Nemila", kazala je za Radio Jadran načelnica Komnalne policije, Marija Andrić,

Vetar je okrenuo na krov i dva auta, a kako nezvanično saznaje RTCG jedan meštanin je povređen.

Jako olujno nevreme zahvatilo je u petak južne delove Slovenije i istočnu Hrvatsku.

Slovenački meteorološki zavod podigao je uzbunu na najviši "crveni" nivo, prenosi Hina.

Lokalni slovenački mediji prenose da je najgore bilo uz granicu sa Hrvatskom, u pokrajini Bela Krajina, koja se graniči s Karlovačkom županijom, gde je veliku štetu izazvao grad veličine teniske loptice.

Uništeno je dosta automobila i krovova, a velika šteta je i na poljoprivrednim površinama, a nevreme će se, kažu meteorolozi, do kasnih noćnih sati proširiti na celu Sloveniju.

Republički hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje za danas za područje Srbije na grmljavinske nepogode praćene jakim pljuskom, gradom i olujnim vetrom.

Kako se navodi, danas se na području Srbije očekuje nestabilno vreme sa uslovima za razvoj lokalnih grmljavinskih nepogoda sa jakim pljuskom (preko 20 mm za tri sata), gradom i olujnim vetrom.

Prema prognozi, danas se očekuje promenljivo oblacno i malo svežije vreme, povremeno s kisom, pljuskovima, grmljavinom, a postoje i uslovi za razvoj lokalnih grmljavinskih nepogoda sa gradom i olujnim vetrom.

Vetar će biti slab i umeren, na jugu Banata povremeno jak, južni i jugoistočni, do kraja dana u slabljenju i skretanju na zapadni.

Najniža temperatura kretaće se od 14 do 20 C, u košavskom području i do 24 C, a najviša dnevna biće od 26 do 30 C.

I u Beogradu će biti promenljivo oblačno i malo svežije, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Izvor: b92, beta, tanjug