Rusija i SAD opasno "zveckaju" oružjem, "gužva" na moru

Rusija i SAD nastavljaju da "zveckaju" oružjem zbog najnovijih navoda o hemijskom napadu u Siriji. Evropska agencija izdala upozorenje na moguće vazdušne udare.

.

Najpre je juče stigla vest da je ruskoj crnomorskoj floti naređeno da se vazdušna odbrana flote stavi u stanje borbene gotovosti i da se pripremi na napad. Kako je saopštilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova, ruska crnomorska flota "dignuta je na noge" zbog informacija o pokretanju borbenih aviona SAD, koji su krenuli ka Siriji.

Sve se zahuktalo kada je prošle sedmice iz sirijskog grada Dume stigla vest, propraćena dramatičnim snimcima i video materijalom, o navodnom hemijskom napadu u kom je stradalo oko 70 ljudi.

Za taj napad okrivljene su snage sirijskog lidera Bašara Al Asada i Rusija koja ga podržava. Snimke su objavile organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava i koje zbrinjavaju ranjene, ali za koje se navodi da su bliske američkoj strani koja podržava pobunjenike.

U zaoštravanju retorike oko optužbi malo je onih koji su mogli ili hteli da čuju reči eksperata koji tvrde da bi najpre trebalo uraditi detaljne analize pa tek onda iznositi optužbe, uz argumente da se na osnovu slika i video snimaka ne može izvoditi zaključak da li je u Dumi zaista i upotrebljeno hemijsko oružje.

Ni dve sednice Saveta bezbednosti nisu smirile tenzije između Rusije i SAD, koje se u sukobu u Siriji nalaze na suprotnim stranama, a na dizanje borbene gotovosti ruske crnomorske flote ubrzo je stigao odgovor iz SAD - američka Mornarica saopštila je da će nosač aviona "Hari S. Truman" , zajedno sa grupom brodova koja ga prati, od srede biti stacioniran u Sredozemnom moru.

Ruski ambadsador u UN je potom upozorio SAD da bi im bilo bolje da "ne preduzimaju nikakve planove koje planiraju da preduzmu jer će im Rusija adekvatno odgovoriti". Ali, zvanična Moskva na svojoj strani ostaje usamljena jer su lideri Zapadnih zemalja stali na stranu SAD, najavljujući da će se pridrujžiti SAD ukoliko bude odlučeno da se na Asadove snage krene u direktan napad.

U međuvremenu Evropska agencija za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) izdala je upozorenje za područje Istočnog Mediterana.

Izvor: b92.net