"Igramo šah bez dame i topa, da sateramo kralja u ćošak"

Govoreći o Kosovu, predsednik Srbije upotrebio poređenje sa šahom. "Igramo bez dame i topa i pokušavamo kralja da sateramo u ćošak i osvojimo remi."

.

Aleksandar Vučić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, govorio o jučerašnjim razgovorima sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, s kojom je govorio o Kosovu. Kako je rekao, mišljenje Nemačke i Srbije o tome kakav kompromis bi trebalo da postignu Srbija i Kosvo veoma se razlikuje.

"Merkelova me nije kritikovala jer je poštovala moju hrabrost. Izneo sam rešenja koja nisu stereortipna i s kojima nisu svi saglasni. Ja sam reko da uvek saslušam sve kritike, ali i da moram da kažem šta mislim. Mislim da je važno da postignemo kompromis jer ako ga ne postignemo, imaćemo teške posledice", rekao je Vučić.

"Bez kompromisa sa Albancima bićemo poput Turske i MKD"

On je potom situaciju oko Kosova uporedio s partijom šaha. "Mi igramo partiju šaha bez dame i topa i pokušavamo da izvučemo pat. Da našeg kralja sateramo u ćošak a da nam njihovi pešaci ne dozvole da se pomerimo i da izvučemo remi. Do sada smo samo gubili i ništa nije na našoj strani. I danas pokušavamo taj remi, da se vratimo na tablu i skoncentrisano, bez dame i topa, da nastavimo igru", objasnio je Vučić. 

Prema njegovim rečima, Srbija će nastaviti tako da "igra" i Merkelova je to razumela. "Mogu da se odmaknem od tog pitanja i ostavim to, ali nam niko neće vratiti damu i topa", zaključio je Vučić. 

Podsetimo, Vučić je u intervjuu za TV Prva takođe govorio o Kosovu, ali i o beogradskim izborima, a šta je tom prilikom rekao čitajte u posebnoj vesti.