15. rođendan Vikipedije na srpskom

Vikipedija na srpskom jeziku danas obeležava 15 godina od nastanka. Od 2003. godine do danas stotine hiljada dobrovoljaca iz zemlje i regiona napisalo je više od 602.000 članaka na srpskoj jezičkoj verziji najveće onlajn enciklopedije, navodi se u saopštenju Vikipedije na srpskom jeziku.

.

Vikipedija na srpskom jeziku je nastala zahvaljujući entuzijazmu nekoliko dobrovoljaca koji su počeli da je stvaraju, nakon razdvajanja Vikipedije na srpskohrvatskom jeziku na srpsku i hrvatsku verziju.

U prvoj godini, Vikipedija na srpskom jeziku je imala 150 članaka, a samo tri godine kasnije dostignuto je 100.000 članaka.

Danas Vikipedija na srpskom jeziku ima više od 602.000 članaka, više od 216.000 registrovanih korisnika i oko 900 aktivnih urednika.

"Vikipedija je postala sinonim za enciklopediju, što nismo ni pretpostavili da će se desiti kada smo počeli da je stvaramo. Ono što je istrajalo za sve ovo vreme jeste ideja slobodnog znanja, koje treba da bude dostupno svima", rekao je jedan od prvih urednika i predsednik Vikimedije Srbije Filip Maljković.

Vikimedija Srbije, koja održava Vikipediju i druge viki sadržaje, nestranačka je, nevladina i neprofitna organizacija, čiji je cilj podrška stvaranju, sakupljanju i umnožavanju slobodanog sadržaja na neprofitan način.

Izvor: tanjug