Rat oko mesta na odborničkoj listi: Vuk Jeremić ne da mandate Đilasu

Bivši gradonačelnik Beograda gubi saveznike tek što je ozvaničio da ulazi u trku za novi mandat. Jeremić strahuje da bi dogovorom o podršci oterao neke od najbližih saradnika

.

U TRCI za gradonačelnika Beograda Dragan Đilas neće moći da računa na demokrate, koje će imati svog kandidata, a pod velikim znakom pitanja je i podrška Vuka Jeremića i njegove Narodne stranke. Kako saznaju "Novosti", ključna prepreka da se zapečati dogovor između Đilasa i Jeremića je raspodela odborničkih mandata na listi. Prema nezvaničnim informacijama, Đilas insistira na tome da on rasporedi jednu trećinu kandidata a da se iz preostale dve trećine "namire" svi oni koji budu stali iza njegove kandidature. A on tu, osim Pokreta slobodnih građana Saše Jankovića i Narodne stranke, računa i na Dveri, Levicu Srbije i niz manjih stranaka i pokreta. Međutim, i Jeremić traži da dobije "neokrenjenu" trećinu madata.

Da nema blanko podrške Đilasu, u petak je praktično poručio Jeremić, koji je rekao da će stranački organi odlučiti da li će kandidat za gradonačelnika Beograda biti iz Narodne stranke ili će podržati nekog drugog. On nije propustio i da opet podseti na to da ga je Đilas izbacio iz DS, ali je dodao i da sada ličnim sujetama nema mesta.

Kako tvrde naši izvori, osim raspodele odborničkih mesta, za postizanje dogovora između Jeremića i Đilasa veliki problem može da bude i to što se neki od potpredsednika Narodne stranke protive ovom paktu, pa čak i prete odlaskom. A Jeremić bi pošto-poto da izbegne da ga uoči beogradskih izbora i pokušaja da stranku postavi na noge zadesi "Jankovićeva sudbina", kojeg nastavljaju da napuštaju nekadašnji najbliži saradnici.

Lider demokrata Dragan Šutanovac poručio je u petak, posle sastanka sa Đilasom, da će ova stranka imati svog kandidat i da ne postoji verovatnoća da će podržati bilo koga drugog. On je rekao i da je jedino celishodno za opoziciju da se formira socijaldemokratska grupacija stranaka za predstojeće gradske izbore.

Đilasa neće podržati ni LDP, a njegov predsednik Čedomir Jovanović izjavio je da će on samostalno izaći na izbore:

"Sa programom Đilasa, Jankovića i Jeremića ne možemo da se složimo jer on počinje i prestaje sa diskreditacijom Aleksandra Vučića i SNS".

NOVI ODLASCI OD JANKOVIĆA

DA napušta PSG, rukovodstvo je u petak pismom obavestio i dr Zoran Božanić, docent na Fakultetu muzičkih umetnosti, koji je naveo čitavu listu problema u Pokretu koji su ga naveli na taj potez, uključujući i podršku Đilasovoj kandidaturi. Izvori tvrde da se na sličan potez sprema i pisac Dragan Velikić u slučaju da PSG na beogradske izbore ide u koaliciji sa Jeremićem. PSG je za danas zakazao drugu vanrednu skupštinu.

Izvor: novosti.rs