Info

Zašto je jedna žena namerno isečena sa naslovne strane "Tajma"?

U sredu ujutru osvanula je naslovnica magazine "Tajm" za 2017. godinu koja je posvećena ženama koje su srušile tišinu u svetu muškaraca i podigle svest o seksualnom zlostavljanju.
07.12.2017. - 10:18h

Na naslovnici magazina se nalaze Tejlor Svift, Ešli Džad, Suzan Fauler, Izabel Paskal i - lakat nepoznate žene. Kad je u sredu objavljeno novo izdanje magazina niko nije primetio da se u desnom uglu fotografije nalazi još jedna osoba. U pitanju je radnica u jednoj bolnici u Teksasu koja je želela da ostane anonimna da bi zaštitila svoju porodicu.

Ona je izjavila za "Tajm" da je želela da podeli sa svetom svoje iskustvo sa seksualnim uznemiravanjem kao čin solidarnosti prema onima koji su javno progovorili i kao znak podrške onima koji još uvek ćute.

Novinarka Helen Rosner je na Tvitteru objasnila da žena čiji se lakat vidi na naslovnici simbolizuje sve ljude koji još ne mogu da puste glas u tišini seksualnog uznemiravanja.

Rosner je ovogodišnju naslovnicu uporedila sa naslovnicom "Njujork" magazina iz jula 2015. koja je bila posvećena pričama 35 žena koje su optužile Bila Kozbija, američkog glumca i komičara, za silovanje i uznemiravanje.

"Kad je "Njujork" magazin objavio njihovu naslovnicu, na njoj je bila jedna prazna stolica. Snažan vizuelan znak koji aludira da neki i dalje ćute", zaključila je Helen Rosner.

Žene iz grupe "Rušiteljke tišine" (The Silence Breakers"), koje su u javnosti podigle svest o seksualnom zlostavljanju u svetu šoubiznisa i dovele do niza suočavanja žrtava sa svojim zlostavljačima, proglašene su ličnostima 2017. godine.

"Žene koje su prekinule tišinu" osnivači su pokreta #MeToo, kampanje na društvenim mrežama osnovane sa ciljem da se javnosti skrene pažnja na seksualno uznemiravanje u Holivudu.

Nakon što je glumica Alisa Milano popularizovala ovaj haštag, javile su se hiljade žena koje su želele da podele svoju priču.

Mnoge poznate dame tako su rešile da progovore o "javnim tajnama" u svetu zabave i negativnim iskustvima u toku svoje karijere. Među njima su glumica Ešli Džad, aktivista Tarana Burke, glumica Selma Bler, američka političarka Sara Gelser, pevačica Tejlor Svift i glumica Rouz Mekgovan.

U najužem krugu kandidata za ličnost 2017. godine našli su se američki biznismen Džef Bezos, američki predsednik Donald Tramp i kineski predsednik Si Đinping.

Prema mišljenju čitalaca koji su učestvovali u anketi magazina, ličnost godine je Muhamed ibn Salman, prestolonaslednik Saudijske Arabije.

Magazin Tajm ličnost godine bira još od 1927.

Izvor: Noizz, Gloria