U Beogradu proglašavaju epidemiju malih boginja?

Gradski zavod za javno zdravlje će prijaviti Institutu za javno zdravlje "Batut" slučajeve obolevanja od malih boginja u Beogradu. Uskoro odluka o epidemiji.

.

Pojedini mediji preneli su ranije danas vest da će danas ili sutra na teritoriji Beograda biti proglašena epidemija malih boginja. Međutim, kako saznaje B92, u ovom trenutku Gradski zavod je obavestio "Batut" o slučajevima obolevanja od malih boginja, a "Batut" po proceduri nakon dobijene dokumentacije registruje epidemiju.

Nakon toga i procene celokupne situacije epidemiju proglašava Ministarstvo zdravlja.
Blic je ranije pisao da je Institit "Torlak" laboratorijski potvrdio morbile kod četiri osobe iz Beograda, koje prethodno nisu bile u kontaktu sa zaraženima na Kosovu, gde je već proglašena epidemija.
Kako je saopštio Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", dve obolele osobe u Beogradu su mlađe od pet godina, dok su preostale dve starije od 20 godina.
Oboleli su nevakcinisani, odnosno nepoznatog vakcinalnog statusa. Kod jedne od obolelih osoba dijagnostikovana je upala pluća, kao jedna od težih komplikacija malih boginja, navodi se u izveštaju o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji malih boginja u Srbiji.
Agenciji Beta je potvrđeno da će epidemija malih boginja biti proglašena danas ili sutra.

Izvor: b92