Razorni zemljotres i cunami u Meksiku, broje se mrtvi

Zemljotres magnitude 8,2 stepena po Rihteru pogodio jutros južnu obalu Meksika, saopštio Američki Geološki centar. Izdato upozorenje na cunami. Ima žrtava.

.

Epicentar zemljotresa bio je 123 kilometra jugozapadno od grada Pihihipan na dubini od 33 kilometra, prenosi Rojters. Kako se navodi, potres se osetio i u prestonici Meksiko Sitiju, a stanovnici su zbog jačine istrčali na ulice. Prema poslednjim informacijama, na putevima su kolone vozila koja beže od cunamija. Poginulo najmanje pet ljudi.

Među žrtvama ima i dece.

Najpre je objavljeno da je zemljotres bio jačine osam stepeni, ali je kasnije saopšteno da se radilo o još jačem potresu, odnosno da je njegova magnituta bila 8,2.

Kako navode lokalni mediji odmah je izdato upozorenje na cunami, u kom se navodi da bi meksičku istočnu obalo mogao da pogodi talas visine tri metra ili više metara.

Američki centar za upozorenje od cunamija potvrdio je da se talas već formirao da za sada iznosi skoro jedan metar.

Takođe, navodi se da zbog zemljotresa postoji opasnost od cunamija i za Gvatemalu, Honduras, Meksiko, El Salvador i Kostariku. Još uvek se procenjuje rizik za Guam, Havaje i druga pacifička ostrva.

Izvor: b92, beta, tanjug