DETALJI UŽASA: Sina zadavio na groblju, ženu izbo 50 puta! Sada socijalni radnici protestuju!

Detalji monstruoznog ubistva Maje Đorđević (38) i njenog četvorogodišnjeg Mihaila koje se dogodilo u Rakovici u Beogradu

.

DVOSTRUKI ubica Marko Nikolić (43) svoj svirepi zločin započeo je na Banjičkom groblju, gde je, na zadnjem sedištu automobila gušio svog četvorogodišnjeg sina Mihaila. Nakon toga, dečaka je dovezao do Centra za socijalni rad u Rakovici, gde je trebalo da ga vrati majci Maji Đorđević (38), ali ga je bacio ispred nje. Zatim je pojurio ka njoj i nasmrt je izbo čak 50 puta!

Prema podacima MUP, ubica je već imao krivični dosije. Naime, on je dva puta bio osuđivan zbog teških krađa, a jednom zbog nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa eksplozivnih materija. Za nasilje u porodici nije odgovarao, ali je suđenje za ovo delo trebalo da počne danas, pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu. Ubijena žena je protiv njega podnela više krivičnih prijava ove godine, koje su bile "u fazi izvođenja dokaza". Portparolka ovog suda Irina Kovačević kaže da Marko nije imao zabranu prilaska, a da je dete viđao u kontrolisanim uslovima od 2013. do 2015. godine.

- Međutim, 22. juna 2015. doneta je druga privremena mera, potvrđena od Višeg suda, po kojoj je određeno da maloletnog Mihaila otac viđa svake srede, da ga iz vrtića "Kanarinac" preuzima u 8.30 i vraća u 15.30 u prostorije Centra. Ta odluka je doneta po preporuci Centra za socijalni rad - objašnjava Kovačevićeva.

Prema njenim rečima, ovaj par je imao još jedan postupak pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu u kojem je Nikolić podneo krivičnu prijavu protiv Maje Đorđević zbog krivičnog dela oduzimanje deteta. Tom prijavom on je teretio suprugu za nepostupanje po privremenoj meri koju je odredio taj sud 2015. godine u vezi sa načinom viđanja oca sa detetom.

Majina porodica, koja veruje da država nije učinila ništa da zaštiti nju i četvorogodišeg sina, kaže da je Markovo maltretiranje trajalo više od pet godina. Njena sestra Branislava Katanić novinarima je otkrila da je Maja sve institucije upozoravala da će se nešto dogoditi detetu, a oni su je, uporno, uveravali da je sve pod kontrolom.

- Od početka njihove emotivne veze, u kojoj su proveli tri godine pre nego što su dobili dete, bilo je svega i svačega, ali se bojala da ga prijavi - svedoči Branislava o agoniji kroz koju je zbog Markovog maltretiranja prolazila čitava porodica. - Međutim, tek 2013. godine, odlučili smo da nešto preduzmemo. Naime, za Božić je moja sestra želela da organizuje večeru za prijatelje i on se, odjednom, pojavio. Uzeo je flašu, slomio je i tim staklom hteo da meni prereže vrat. Maju i dečaka je zaključao u sobu, pretio je da će ih ubiti ako ne krenu sa njim. Iz straha, otišli su, a on ih je posle dva dana izbacio iz stana, kada su se vratili kod nas.

Branislava priča da sa takvim čovekom nikada nisu znali na čemu su, niti u kakvom raspoloženju će se on ujutru probuditi. Ona tvrdi da je bio potpuno asocijalan, da mu prijatelje nisu poznavali, a veruju da ih nije ni imao.

- Jedan dan je normalan, druga dva dana krizira - kaže Branislava. - Njemu je prošle godine rađeno veštačenje, kada mu je tim Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", na čelu sa Slavicom Đukić Dejanović ustanovio šestostruki poremećaj ličnosti.

Porodica ubijene žene potvrdila je da je prve dve godine života Marko viđao dete u kontrolisanim uslovima, po jedan sat nedeljno, a da je, potom sud preinačio odluku i dobio je da ga viđa sedam i po sati. Nesrećna žena se godinu dana oglušivala da ga vodi, zbog čega je dobila i novčanu kaznu koju su joj godinu dana odbijali od plate.

- Preporuka psihijatrijske ustanove bila je da se viđanje deteta u trajanju od sedam i po sati nedeljno podeli u dva dana po tri sata, jer je toliko bio u stanju da vodi računa o njemu - kaže Branislava. - Onda je Centar za socijalni rad dao novu procenu, da sina viđa sredom od 9 sati do 15.30. Kako smo čuli, razmatrano je i da taj model viđanja prošire na vikende i raspuste.

Zbog čega su stručnjaci socijalne službe u Rakovici napisali ovakvu procenu ostaje potpuno nejasno, utoliko više što su od ubice i sami trpeli nasilje. Nezvanično smo saznali da je nasilnik pratio, pretio i maltretirao većinu radnika Centra. U MUP-u, međutim, tvrde da je protiv njega podneta samo jedna prijava, kada je radnik Centra tvrdio da ga Marko prati u autobusu, do kuće, ali je ona, zbog nedostatka dokaza, odbačena.

NAKON sastanka ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića sa ministrima pravde i rada, direktor policije Vladimir Rebić dao je hitan nalog policijskim službenicima da pojačano obavljaju opservaciju, odnosno obilaze prostorije svih centara za socijalni rad.

Takođe, policijski službenici, od danas, stupili su u komunikaciju sa direktorima centara za socijalni rad u cilju pribavljanja podataka kada su termini u kojima će se susresti roditelji sa decom u slučajevima u kojima imamo podatke da je jedan od roditelja prethodno počinio nasilje nad supružnikom ili detetom. U ovim terminima policajci će biti fizički prisutni u blizini objekata kako bi mogli pravovremeno da reaguju.

PREMA rečima njene porodice, Maja Đorđević je, pre Marka, bila u braku iz kog ima 14-godišnjeg sina.

- On je divan čovek, koji joj je i nakon razvoda pomagao - objašnjava njena sestra. - Međutim, Marko je maltretirao sve, pa i njega. Moj stariji sestrić upisao je i karate, kako bi mogao da se obračuna sa njim, jer više nije mogao da gleda kako mu maltretira majku.

RADNICI beogradskih centara za socijalni rad održali su u četvrtak jednočasovni protest ispred ustanova u kojima rade, kojim su, kako kažu, želeli da skrenu pažnju države, ali i javnosti na "teške i nebezbedne uslove u kojima rade". Oni su, inače, kako smo nezvanično saznali, dobili preporuku od resornog ministarstva da do daljeg obustave sva "rizična" viđanja dece i roditelja u prostorijama centara.

Nova tragedija u Centru za socijalni rad! Muškarac nožem ubio ženu i udavio dete (4)

Detalji zločina u Rakovici: Monstrum ženi u rukama doneo MRTVOG SINA

Izvor: novosti.rs